Mini gastrik bypass nedir?

Mini gastrik bypass nedir?

Gastrik Bypass ameliyatına alternatif olarak Mini gastrik bypass (MGB ya da diğer kısaltması OAGB) son yıllarda en çok tercih edilen mide küçültme ameliyatlarından biridir.

Komplikasyonları geleneksel gastrik bypassa göre daha azdır. Hem gıda alımını kısıtlayıcı hem de gıda emilimini bozucu bir ameliyattır. Bu teknikte ilk olarak tüp mide ameliyatına benzer şekilde ancak ondan daha küçük boyutta bir mide tüpü oluşturulur. Ameliyat diğer prosedürlerde olduğu gibi laparoskopik (kapalı) olarak yapılır. Karın üzerinde açılan 1 cm’den küçük 4-5 adet delikten yapılır. Bu ameliyat yönteminden sonraki 10 yıllık takipte hastaların %43’ü fazla kilolarının ancak %75’ini verebilmişler, %29’u ise fazla kilolarının %50’den daha azını vermişlerdir. Ortalama kilo kaybı ise %33 olarak belirlenmiştir. Mini gastrik bypass sonrası fazla kiloların verilmesinde başarı oranı tüp mideden daha yüksektir. Her iki yöntemde de gıda alımı sınırlanır. 

Bu makale 14 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hüseyin Sinan

Dr. Hüseyin Sinan, Adıyaman’ın Besni ilçesinde doğdu. İlk, orta öğrenimini ve sonrasında lise öğrenimini İstanbul’da Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. Sonrasında 1996 yılında Tabip Teğmen olarak GATA’dan mezun oldu. Şırnak’ta yaptığı mecburi kıta hizmetinin ardından İstanbul GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde Genel Cerrahi uzmanlık eğitimi almıştır. Uzman doktor olarak ilk görev yeri Samsun Asker hastanesidir. ABD Seattle’da Washington Üniversitesi Center for Videoendoscopic Surgery bölümünde “Advance Laparoscopic Surgery” konusunda 1 yıl süreyle Visiting Scholar ve Research Fellow olarak çalıştı. Ardından Ankara GATA Acil Tıp AD, Genel Cerrahi AD’de, Ankara Mevki asker hastanesinde çalıştı ve Van Asker hastanesinde 2 yıl süreyle baştabip olarak görev yapmıştır. Dr. Hüseyin Sinan, 2014 tarihinde Genel Cerrahi Doçenti ünvanı alm ...

Etiketler
Mini gastrik bypass
Prof. Dr. Hüseyin Sinan
Prof. Dr. Hüseyin Sinan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube