Meme estetiği ; meme büyültme ve küçültme

Meme estetiği ; meme büyültme ve küçültme

Bu operasyonda meme boyutları, silikon implantlar yardımı ile artırılır. Meme büyütme operasyonu göğüslerini çok küçük bulan hanımlar için uygulanır.
Operasyon, hastane şartlarında, genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Meme büyütme operasyonunda içi sıvı silikon dolu protezler kullanılmaktadır. Silikon protez, meme dokusunun altına ya da göğüs kasının veya kasın fasiası (kas kılıfı) altına yerleştirilir. Yuvarlak, damla şekilli, düzgün yüzeyli ya da pütürlü yüzeyli gibi protez tipleri bulunur.
Operasyon 1-2 saat sürer.
Operasyon sonrasında hastanede bir gün yatmak yeterlidir.

Protez (silikon) ile meme göğüs büyütmede amaçlar:

- En kısa iz - En doğal görünüm - En az ağrı - En doğal meme kıvamı

- En az his haybı (özellikle meme başı)

- Süt vermenin etkilenmemesi

- Kol hareketleri ile memelerin hareket etmemesi

Meme büyütme ile ilgili birçok cerrah kendine uygun metodla protezleri kas veya kılıfı altına veya meme dokusu altına yerleştirmektedir. Her metodun kendine gore avantaj ve dezavantajları vardır. Ama Plastik Cerrahi sürekli bir gelişim içindedir ve bu süreç içerisinde cerrahın tercihleri de ilerleyen tecrübe ve bilgi ile değişmektedir. Ama en önemli faktör hastanın memesinin muayene sonucu bulgularıdır ki bunun sonucunda hem cerrahi plan hemde protezin şekli değişebilir. Bazı bilimsel toplantılar ve hastalardan gelen geri dönüşlere göre kas altına dual plan dediğimiz şekilde anatomik (damla) koheziv jel protezlerin yerleştirilmesi ile elde edilecek meme büyütmesinin iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Ancak çok sık olmamakla beraber hastaya göre meme dokusu altına slikon protez yerleştirme şeklinde de meme büyütme ameliyatları yapılabilinir. 

Meme Küçültme

Memenin gelişimsel, gebelik veya aşırı kilo alımına bağlı büyümeleri sıkça karşılaşılan sorunlardandır. Bu durum sadece bir estetik sorun oluşturmaz, aynı zamanda omuzlarda ağrı, duruş bozuklukları, meme altında kaşıntı ve kızarıklık gibi sıkıntılara da yol açar.
Ayrıntılı meme muayenesinden sonra ve altta yatan ciddi bir sorun yoksa ameliyatın planlaması yapılır.
Göğüslerin boyutları, deri ve meme bezi özelliklerine göre kullanılması gereken tekniğe karar verilir.
Önceden belirlenen tekniğe uygun ameliyat planının çizimi yapılır.
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 2-4 saat arasında değişir. İşlemden sonra hastanede kalış süresi 1 ila 2 gündür. Ameliyat sonrası 4. saatte ayağa kalkmanıza ve beslenmenize izin verilir. İlk birkaç gün dren denilen ve ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak vakumlu bir torba kullanılır. Gelen miktara göre bu dren 1-2 gün sonra çıkarılır. Kol hareketlerinin ilk günlerde sınırlandırılmasında fayda vardır. İlk hafta göğsü saran bir bant mevcuttur, 7. gün bu çıkarılır ve sadece dikiş hatlarını örten ince bantlar kullanılır. Bunlarda 1 hafta kalır.

Meme büyüklüğü genellikle sarkma ile birliktedir. Memenin formu iyi fakat iri ise ve bunun yağlanmaya bağlı olduğu düşünülüyorsa sadece vakumla yağ emme yöntemi ile göğüsler bir ölçüde küçültülebilir. Fakat küçültme işlemi ile birlikte aynı zamanda bir form verilmesi de gerekiyorsa genellikle şu yol izlenir:

* Meme başı olması gereken yere yükseltilir.

* Meme üst kutbu genellikle sarkmış memelerde boşalmıştır, yeniden form verilirken bu alan doldurulur.

* Koltuk altına yayılmış olan göğüs daha dar çaplı bir alana hapsedilir ve bu şekilde daha iyi bir form sağlanır.

* Bu işlemler sırasında istenen boyutlara kadar küçültülmek üzere meme dokusu ve deri çıkarılır.

Bu ameliyatlar sonucu istenen, hastanın vücut oranlarına göre uygun boyutta, memenin tüm komponentleri estetik olarak istenen tüm ölçülere uygun olarak düzeltilmiş ve uzun yıllar boyunca elde edilen formu koruyan bir meme estetiği elde etmektir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Serdar Nasır

Prof. Dr. Serdar Nasır Yenimahalle Halide Edip Lisesi’nden 1989’da mezun oldu.Tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1996’da, uzmanlık eğitimini 1996-2002 arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda tamamladı. 2002-2009 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda çalıştı. 2009 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. 2011 yılında Doçent ünvanını aldı. 2019 yılında Profesör olan Dr. Nasır halen bu kadroda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 2006-2008 yılları arasında ABD’de Ohio, Cleveland’taki Cleveland Clinic’te Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk, dünyanın ise ikinci yüz naklini yapan Dr.Siemionow ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Meme küçültme nasıl yapılır
Prof. Dr. Serdar Nasır
Prof. Dr. Serdar Nasır
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube