Kuru iğne tedavisi

Kuru iğne tedavisi

KURU İĞNE TEDAVİSİ NEDİR ? YAN ETKİLERİ VAR MIDIR ?

Kuru iğne tedavisi, yan etkisi olmayan, tedavi edici ve (deneyimli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı tarafından uygulandığında) zararsız bir metoddur. İğne, herhangi bir ilaç içermediğinden, bu ismi alır. Bu nedenle alerjik durumlar, ilaç etkileşimleri ve yan etki görülmez.

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır : 

En sık Kas Romatizması da denen Miyofasyal Ağrı Sendromunda uygulanır. Kas romatizması, iskelet kasları olarak bilinen tüm çizgili kaslarda görülebilir.

Bazı tendinitlerde, bölgesel ağrı durumlarında, kısalmış kas sendromlarında da bu yöntem kullanılır.

Bunun dışında,  Boyun ve Bel Fıtığında, Omuz Ağrıları veOmuz Periartritte (Adeziv Kapsülit – Donuk Omuz),  Omuz İmpingement Sendromunda da bazen tek başına, bazen de fizik tedavi ile birlikte uygulanır ve kalıcı sonuçlar elde edilir. Diz ve Bacak ağrılarında da kullanımı sıktır.

Kuru iğne tedavisi, muayene ve tanı sonrasında belli seanslar halinde planlanır, tedavi boyunca o bölgeye ait faaliyetlerin azaltılması önerilir. Tedavinin süresi, yani seans sayısı, problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin ne kadar eski olduğuna, hastanın yaşına, başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir. Bazen tek bir seans yeterlidir. En sık 3-5 seans olarak uygulanır. Nadir durumlarda 8-10 seansı bulabilir. Genellikle haftada 1 seans olarak uygulanır. Tedavide başarı oldukça yüksektir (% 92-95). Cevapsız veya dirençli durumlarda (% 5-8), genellikle altta yatan başka bir patoloji söz konusudur. Ancak ilk muayene sırasında bu durum genellikle tespit edilip, tedavi buna göre planlanır.

Kuru İğne Tedavisi genellikle 12-15 yaşından itibaren, tedaviye ihtiyacı olan herkese uygulanabilir. Hastada bulunan diğer pek çok hastalık, bu tedavi için bir engel teşkil etmez.

Dr. Ahmet Tevfik Serdar SARAÇ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar SARAÇ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Dicle  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında dönem ikincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1997 yılı itibariyle uzun yıllar boyunca Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışma ve araştırmalarını sürdürmüş olan Dr. SARAÇ, pek çok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, kurs ve mesleki çalışmaya katılmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası dergilerde sayısız makalesi yayınlanmıştır. ISPRM  (International Society of Physical and Rehabilitation Medicine), Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Osteoporoz Derneği, İstanbul Akupunktur Derne ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kuru iğne
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube