Koroner arter hastalığı

Koroner damar

Koroner arter hastalığı

Koroner damarların yapısını en iyi gösteren tanı aracı koroner anjiyografidir. Koroner anjiyografi sırasında saptanan klinik olarak önemli darlıkları açmak için balon anjioplasti ve/veya stent tedavileri kullanılabilir.Ancak belirtmek gerekir ki her damar tıkanıklığı bu yöntemle açılmaya uygun değildir.  Bypass ameliyatı veya ilaç tedavisi de koroner anjiografi sonrası alınabilecek kararlar arasındadır.
Anjioplasti işleminde kasık atardamarından girilerek, kalbin damarlarına  yerleştirilen ´kılavuz tel´ aracılığıyla sönük balon üzerine önceden yerleştirilmiş bir metal kafes (Stent), bu kılavuz tel üzerinden kaydırılarak darlığın olduğu bölgeye yerleştirilir ve dışarıdan verilen basınçla şişirilip  kalp damarı tıkanıklığı açılır.  Bazı dudurmlarla stentleme öncesi ve sonrasında tek başına balonla genişletme gerekebilir. Anjioplasti denilen bu işlemlerden sonra hasta muhakkak doktorunun önereceği kan sulandırıcı ilaçlarını mevcut ilaçlarına ek olarak aksatmadan , önerilen süre ve dozda kullanmalıdır.

Bu makale 3 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Meltem Refiker

Prof. Dr. Meltem Refiker, 1978 yılında Lefkoşa'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Lefkoşa Türk Maarif Kolej'inde tamamladı. İyi düzeyde İngilizce ve Fransızca dil eğitimleri aldı. Tıp Fakültesi Eğitimini 1995-2001 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Ünüversitesi Tıp Fakültesin'de tamamladı. Kardiyoloji uzmanlık eğitimini Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji bölümünde yaptı. Zorunlu hizmet görevini Yalova Devlet Hastanesin ' de kardiyoloji uzmanı olarak tamamladıktan sonra Ankara'ya dönüş yaptı. Ankara'da ilk olarak Kavaklıdere Umut Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde çalıştı. Ardından Koru Hastenesi Kardiyoloji kliniğinde görev yaptı. 2011 yılında  bir süre  Amerika'da Pıttsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim dalında gözlemci doktor olarak çalıştı.Akademik çalışmalarına her dönemde devam eden Dr. Meltem Refiker 2013 yılında Y ...

Etiketler
Koroner dama
Prof. Dr. Meltem Refiker
Prof. Dr. Meltem Refiker
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube