Bayılma (senkop)

Bayılma (senkop)

Bayılma (senkop)

Beyine giden kan akımının geçici olarak azalması sonucu ortaya çıkan geçici şuur kaybına senkop denir. Senkop bir belirti olduğundan altta yatan nedenler muhakkak araştırılmalıdır. Kalbe bağlı ve kalp dışı nedenler senkoba neden olabilir. Kalp rtim bozuklukları, ciddi taşikardiler, ciddi kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları, kalp tümörleri kalbe bağlı senkobun nedenleri arasında sayılabilir. Eforla olan bayılmalarda sıklıkla neden kardiyak orijinlidir. Ritm bozukluğuna bağlı senkoplar genelde ön belirti vermez ve ritm düzelir düzelmez hasta normale döner.

Senkop vakalarının çoğu kalbe bağlı olamayan nedenlerden dolayı görülür. Sıklıkla  görülen bu tipteki bayılmaya vazovagal senkop denir.Hasta bu senkop tipinde  bayılacağını anlar. Tetikleyici bir faktör olmakla birlikte senkop öncesi hastada terleme, bulantı, gözkararması gibi şikayetler olur. Şah damarının hemen yakınındaki reseptörlerin aşırı hassasiyeti de nabzı yavaşlatıp baygınlığa yol açabilir. Bazende ani ayağa kalkma , ani  pozizyon değişikliklerinde bayılma görülebilir.

Senkop şikaeyti ile kardiyoloji polikliniğine başvuran hastada tüm bunlar sorgulandıktan sonra gerekliliğine göre ekokardiyografi, 24 saat rtim holter, eğik masa testi, EPS  (elektrofizylojik çalışma)gibi tetkiler planlanabilir.

Bu makale 3 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Meltem Refiker

Prof. Dr. Meltem Refiker, 1978 yılında Lefkoşa'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Lefkoşa Türk Maarif Kolej'inde tamamladı. İyi düzeyde İngilizce ve Fransızca dil eğitimleri aldı. Tıp Fakültesi Eğitimini 1995-2001 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Ünüversitesi Tıp Fakültesin'de tamamladı. Kardiyoloji uzmanlık eğitimini Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji bölümünde yaptı. Zorunlu hizmet görevini Yalova Devlet Hastanesin ' de kardiyoloji uzmanı olarak tamamladıktan sonra Ankara'ya dönüş yaptı. Ankara'da ilk olarak Kavaklıdere Umut Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde çalıştı. Ardından Koru Hastenesi Kardiyoloji kliniğinde görev yaptı. 2011 yılında  bir süre  Amerika'da Pıttsburgh Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim dalında gözlemci doktor olarak çalıştı.Akademik çalışmalarına her dönemde devam eden Dr. Meltem Refiker 2013 yılında Y ...

Etiketler
Bayılma (senkop)
Prof. Dr. Meltem Refiker
Prof. Dr. Meltem Refiker
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube