Koronavirüs eklem ve sırt ağrılarının sebebi olabilir

Koronavirüs eklem ve sırt ağrılarının sebebi olabilir

Koronavirüs enfeksiyonunun yaygın görülen belirtileri arasında kas ağrısı veya kas romatizması olarak da bilinen miyalji ve eklem ağrısı anlamına gelen artralji yer alır.

Kas ve eklem ağrılarının hissedildiği bölgeler hastadan hastaya değişkenlik gösterir.  En çok etkilenen bölgeler arasında ise sırt, bel, kollar ve bacaklar vardır. Bu ağrılar herhangi bir çarpma ya da yaralanmaya bağlı olmadan gelişir ve oldukça şiddetli olabilir. Ağrılar, hastalar tarafından genellikle değişken ve şiddetli olarak tanımlanır  Genel olarak tüm enfeksiyon hastalıkları ve özellikle de enfeksiyonlarda yaygın görülen kas ve eklem ağrıları, hastalığa yol açan ajanın kas ve kemiklerde de iltihaba yol açmasından kaynaklanır.

Üzerinde durulan bir diğer durum ise koronavirüs hastalarında görülen pıhtılaşma sorunudur. Damar içi pıhtılaşmadan kaynaklı olarak da bölgesel ağrıların gelişebileceği düşünülmektedir.  Ağrı genellikle eklemlerden çok kasları etkiler herhangi bir kemik-eklem hastalığı bulunan hastalarda virüsün enfeksiyonu ile birlikte eklemlerdeki ağrılar çok daha şiddetli bir boyuta çıkarır, normalde ağrı sorunu olmayan hastalarda da şiddetli korona eklem ağrıları gelişebilir. Kaslarda veya eklemlerde gelişen bu ağrılar zorlayıcı olabilir. 

Covid hastalarında görülen ağrılar, iyileşmenin ardından genellikle 2-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Fakat bazı durumlarda özellikle de hastalık ağır geçirilmişse kas ve eklemlerde virüsün oluşturmuş olduğu hasarın iyileşmesi birkaç haftayı bulabilir. Bu hastalığın Şu ana kadar kalıcı bir hasar teşhisi olmamış olsa da böyle bir ihtimalin var olup olmadığı hakkında henüz kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır ve bilimsel araştırmalar sürdürülmektedir. 

Ayrıca Kas eklem tutulumları ağrıları ile birlikte Nörolojik  tutulumlar literatürde olgu bildirimleri ile de desteklenmiştir. Hastaların üçte birinden fazlasında merkezi sinir sistemi tutulumu, periferik sinir sistemi  tutulumu ve iskelet kası hasarını içeren çeşitli sinirsel belirtiler bildirilmiştir Merkezi Sinir Sistemi tutulumuna işaret eden belirti ve hastalıklar olarak; sersemleme, vertigo, uyku bozukluğu, baş ağrısı, bilinç kaybı, ataksi, nöbet, felç, menenjit ve ensefalit bildirilmiştir Periferal Sinir Tutulumunda belirtiler, tat ve koku alma bozukluğu, görme bozukluğu ve nöralji olarak bildirilmiştir Periferik Sinir Sistemi belirtileri olan hastalarda en sık görülen şikayetler tat ve koku alma bozuklularıdır

Koronavirüs kaynaklı kas, eklem ve sırt ağrılarının tedavisinde bazı yöntemlere başvurulur Virüs kaynaklı ağrılar genellikle hissedilme şekli yönünden yoğun ve zorlayıcı egzersizlerin ardından hissedilen ağrılarla benzerlik gösterir Hastalığı hafif belirtilerle geçiren, nefes darlığı veya göğüste baskı, ağrı gibi sorunları bulunmayan hastalar ev içerisinde basit egzersizler yapabilirler.Fakat bu egzersizler vücudu çok fazla zorlamayacak, solunumu güçleştirmeyecek türde egzersizler olmalıdır.Yine aynı şekilde sıcak duş almak, yatak istirahati yapmak, bol bol sıvı tüketmek de ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilecek uygulamalar arasındadır.Yine bir diğer uygulama olarak da solunum ve gevşeme egzersizlerinden faydalanılabilinir bu sayede vücudun gevsemesi sağlanırken kaslarda ki ağrıların azaltılması hedeflenir. Açık havada düzenli yürüyüşler derin solunum egzersizleri yapmak ağrıların azaltılmasında etkili yöntemlerdendir

Bu makale 17 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Fzt.  Gökhan Aygül

Fzt. Gökhan AYGÜL, 2006 - 2011 yılları arasında Başkent Üniversitesi'nde eğitimini tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. Yeditepe Üniversitesi'nde iste uzmanlık eğitimini tamamlamış Uzman Fizyoterapist unvanının sahibi olmuştur. 

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Hacettepe Üniversitesi'nde, Merkez Başkent Hastanesi'nde, Tsk Gata Hastanesi'nde, Ayaş Rehabilitasyon Merkezi'nde, Alanya Başkent Hastanesi'nde, Özel Gözde Hastanesi'nde ve Özel Sevgi Hastanesi'nde çalışmalarını sürdürmüş olan Uzm. Fzt. Gökhan AYGÜL, mesleki gelişim adına bir çok özel eğitim almış ve tüm kurs programlarını başarıyla tamamlamıştır.

Fzt. Gökhan AYGÜL, mesleki çalışmalarına şu an Malatya'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kas ve eklem problemleri
Dr. Fzt.  Gökhan Aygül
Dr. Fzt. Gökhan Aygül
Malatya - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube