Kolon polipleri

Kolon polipleri

Kalın bağırsak polipleri nedir?

Kolon olarak da bilinen kalın bağırsakta meydana gelen anormal  oluşumlardır. Kişiler yaşlandıkça kalın bağırsakta polip riski daha da fazlalaşır. 60 yaşın üzerindeki insanların %50’sinde en az bir polip olacağı tahmin edilmektedir. Bazı tip polipler büyüyerek kanserleşebilir. Kanser halini almış poliplere adenomatöz polip veya adenom denir. Adenomlar tüm kolon poliplerinin yaklaşık %75’ini oluştururlar.

Kalın bağırsak poliplerinin bazı türleri oldukça kötü huylu olabilir. Bir patoloji uzmanı polip dokusunun kanserli olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında bir takım incelemelerde bulunur.

Polipler genellikle endoskopik veya gerekirse laparoskopik cerrahi teknikler kullanılarak çıkartılr. Karın duvarında bir kaç  minik kesi  ve ucunda kamera olan aletler kullanılarak yapılan bu işlem, geleneksel cerrahiden daha hızlı iyileşme ve aynı zamanda daha az acı hissedilmesini sağlar açık cerrahi yönteme göre hiç ameliyat izi bırakmaz yada çok az bir iz bırakır.

Kalın bağırsak polipleri belirtileri nelerdir?

Rektal Kanama

Polipozis koli zemininde kanser

Splenik fleksurada kanser

Dışkıda Kan

Kabızlık

İshal

Ağrı veya tıkanma

Kalın bağırsak polipleri risk faktörleri

 50 yaş ve üzeri

Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı

Aile üyelerinde bu hastalığa yakalanmış herhangi biri varsa sizinde yakalanma ihtimaliniz daha fazla olur.

Alkol ve sigara kullanımı kolon polipleri ve dolayısıyla kolon kanseri riskini arttır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Etiketler
Rektal kanama
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube