Kıreçlenmeler ve eklem protezlerı

Kıreçlenmeler ve eklem protezlerı

İnsanların hareketini sağlayan bacaklarda bulunan eklemler devamlı yük altındadır. Çeşitli kolaylaştırıcı faktörler (şişmanlık, ağır işlerde çalışma, aşırı aktivasyon…) yanında kişisel yapısal yatkınlık sonucu bu eklemler yıllar içinde aşınır ve önceleri sadece aktivasyonla ortaya çıkan bu ağrılar hastalık ilerledikçe devamlı bir hal alır. Bu genel sebeplerin dışında romatizma, travma, enfeksiyon gibi pek çok sebep eklem yüzlerinin bozulmasına ve buna bağlı kireçlenmeye yol açabilir. Sebep ne olursa olsun sonuçta kireçlenmede eklem yüzünü oluşturan ve kemikten tamamen farklı bir yapıda bulunan kıkırdak dokusu aşınır, incelir ve bir zaman sonra tamamen ortadan kalkar. Bu durumda hastalık en ileri halini almıştır ve hasta yürürken artık kemik-kemiğe sürtmektedir.  Hasta hareketlerini çok ağrılı bir şekilde zorlukla yapmaktadır. Yaşam kalitesi tamamen bozulmuştur. Hasta hayattan kopar ve bir köşeye çekilerek ağrılar içinde bir hayata katlanmak zorunda kalır.

Tedavide artık hareket için uygun olmayan bu eklemler çıkarılmakta, suni eklemler kemik uçlarına monte edilerek ağrısız yürümeye elverişli yapılar elde edilmektedir. Yılda dünyada yaklaşık 2 milyon kişiye protez adı verilen bu eklemlerden takılmaktadır. Bu sayının büyüklüğü, tedavi metodunun güvenirliliğini ve tedavi gücünü gösteren bir bulgudur. Son yıllarda protez dizaynında ve kullanılan malzemedeki gelişmeler, cerrahi teknikteki ilerlemeler bu ameliyatları rahatlıkla hastalarımıza tavsiye edebilir hale gelmemizi sağlamıştır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu

Prof. Dr. Fatih PARMAKSIZOĞLU, 16 Mayıs 1953 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1972 yılında İstanbul’da bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini ve aynı üniversitenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yaptığı ihtisas eğitimini başarıyla tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. İhtisası sonrasında yurtdışında pek çok eğitime ve çalışmalarda bulunarak mesleğinde ilerlemiş olan Prof. Dr. Fatih PARMAKSIZOĞLU, 1989-1990 yılları arasında Fransız Pasteur Hastenesi El Cerrahisi Eğitimi, 1989 yılında Northwick Park Hospital Microsurgical Workshop Londra'da Mikrocerrahi Eğitimi, 1991 yılında Canniesburn Hospital Glasgow Workshop Flap kursu, 2005 yılında Dr JR. Urbaniak North Carolıne USA'da Femur Başı -Osteonekroz ve 2010 yılında John Hopkins University Del ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kıreçlenmeler ve eklem protezlerı
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube