Kibrit kutusu kadar peynir! önerisinden bıktıysanız!

Kibrit kutusu kadar peynir! önerisinden bıktıysanız!

Besinler nasıl tüketildiklerine göre ya gıdamız ya da zehrimiz olmaktadır. Ve Hipokrat'ın çok uzun zaman önce tespit ettiği üzere de tüm hastalıklar barsaklarda başlamaktadır. Beslenme önerileri listelerinde ne yazık ki hala "kibrit kutusu kadar peynir", " tam tahıllı buğday ekmeği", "az ye sık ye", "az yer çok hareket edersen mutlaka kilo verirsin" gibi klişeler yer almaktadır. Ama o verilemeyen son 5 kilo, ne kadar spor yapıp az yerseniz yiyin bir türlü hızlanamayan metabolizma, asla düzelemeyen insülin direncinin sebepleri de işin aslı az önce bahsettiğim beslenme yanlışlarına dayanmaktadır. 

O zaman sizlerle, hastalarımla paylaştığım, doğru bilinen ancak sık yapılan yanlışlar ve hatta belki şimdiye dek hiç duymadığınız doğruları paylaşmanın vaktidir.

⦁    Gün içinde en az 2.5 lt saf su tüketmeniz önemli ve gereklidir.

⦁    Zayıflama için düzenli ve kaliteli uyku şart ve esastır. Vücudumuz en çok uykuda zayıflar ve yara iyileşmesi en çok uykuda gerçekleşir.

⦁    Günlük yaşam içindeki duygusal, mental, fiziksel stresiniz özellikle karın çevresinde kilo alımını etkiler. Bu duruma sebep, stres anında salgılanan hormonlar ve bu hormonlar nedeniyle yağ depolanmasının tetiklenmesidir. Sürekli oturmak en sık görülen fiziksel stres sebebidir. 15-20 dakikada bir veya en geç saatte bir birkaç adım dahi olsa hareketlenin.

⦁    Mevsiminde yetişen, organik gıda, işlenmemiş gıdalar ile beslenmeniz ana kurallardandır. Keza paketli ürünler, işlenmiş, ısıl işlem görmüş, içerisinde katkı maddeleri bulunan gıdaların besin değeri taşımaktan öte birer zehir olduğu daima hatırlanmalıdır.

⦁    Sağlıklı yemek pişirmek önemlidir. Mümkün olduğunca cam kaplarda, dökme demir çelik tencerelerde ve kısık ateşte ya da fırında yemek pişirin. Mikrodalga fırın kullanımını, teflon tava, alüminyum folyo, plastik kap kacak kullanımını toksik maddeler barındırdıklarından ötürü önermiyoruz.

⦁    Yemek pişirirken kaliteli zeytinyağı veya köy tereyağını tercih ediniz. Yağın yanmaması gerekli ve önemlidir.

⦁    Su kaynaklarınızın temiz olması önemlidir. Mümkün olduğunca plastik şişe ve damacana kullanmayınız. Cam damacana ve şişe tercih ediniz.

⦁    Günlük egzersiz sağlıklı yaşam biçimi ve kilo vermenin olmazsa olmazıdır. En yararlı egzersiz açık havada yürüyüş veya yüzmedir. Mümkünse aç karnına olmanız ve en az 30 dakika boyunca hareket etmeniz yağ yakımını sağlayacak etkenlerdir. Yürüyüş sırasında ellerinizin boş ve kollarınızın bacaklarınızla çapraz hareket etmesi hem omurga dengeniz hem de beynin her iki yarısında enerji dengelenmesi için gereklidir. 

⦁    Yapay tatlandırıcılar, şekersiz dahi olsa sakız çiğnemek insülin salgılanmasını arttırır ve metabolik dengeyi değiştirir. Sık salgılanan insülinin ileride insülin direncine kapı açması muhtemeldir. 

⦁    Öğünler arasında en az 5 saatlik zaman dilimi bırakılması yağ yakımını sağlar ve hızlandırır. Yine de aralarda çok çabuk acıkıyorsanız öğünlerin içeriğinde fazlasıyla karbonhidrat ve az miktarda protein alıyor olmanız yüksek olasılıktır. Ana öğünler arasında acıkacak olursanız kavrulmamış fındık, badem, ceviz veya yaban mersini gibi sağlıklı atıştırmalıklardan tüketebilirsiniz.

⦁    Meyve, sebzeleri ve kuru yemişleri yemeden önce mutlaka sirkeli suda 15-20 bekletip duruladıktan sonra tüketiniz. Böylece üzerlerinde bulunan tarım ilaçları ve böcek zehirlerini temizleyebilirsiniz.

⦁    Alüminyum folyo, alüminyum kap kacak, kutu meşrubatlar en başta kaçınılacaklar arasındadır.

⦁    Buğday intoleransınız olmasa bile güncel olarak piyasada kullanılan buğday sıklıkla GDO'lu ürün olduğundan beslenme planınız içinde yine de kaçınılması gereken gıdalardandır. Mutlaka buğday tüketmek isterseniz, Siyez Buğdayı kullanınız. 

⦁    Kalori hesabından daha önemli olan toplam kaloriyi hangi içerikteki besinlerden aldığınızdır. 

⦁    Yağı alınmış ve işlem görerek içindeki besin ögeleri eksiltilmiş ürünleri önermiyoruz keza yağda emilen vitaminler olan A-E-D-K vitaminlerinin sağlıklı emilebilmeleri için yağı da yeteri kadar almanız gerekmektedir. 

⦁    Gece en geç 21:00'de son lokmanızı yemiş olmanız veya uykuya yatmadan minimum 4 saat öncesinde beslenmeye son vermeniz önemlidir. 

⦁     Fazla çay-kahve tüketimi hem idrar söktürücü özelliklerinden hem de böbrek üstü bezlerinden stres hormonlarının salgılanmasını tetiklediği için önerilmez. Günde 3 fincan Türk kahvesi ve 3 bardak çayı geçmeyiniz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ebru Yücetürk

Etiketler
Besin grubu
Uzm. Dr. Ebru Yücetürk
Uzm. Dr. Ebru Yücetürk
İzmir - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube