Karpal tünel sendromu nedir ? nasıl tanı konur ? nasıl tedavi edilir ?

Karpal tünel sendromu nedir ?  nasıl tanı konur ? nasıl tedavi edilir ?

Karpal tünel sendromu el içindeki bazı kasları çalıştırna ve el parmaklarının duyusunu taşıyan median sinirin elin bilek seviyesinde sıkışması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Median sinir el bileğine alt kısmı bilek kemiklerinden üstü bağ dokusundan oluşmuş karpal tünel adı verilen bir anotomik yapının içinden girer. Sinir bu yapı içinde çeşitli nedenlerle sıkışabilir. Bu durumda ortaya karpal tünel sednromu dediğimiz durum ortay çıkar.

Karpal tünel sendromunun sebepleri nelerdir?

Primer dediğimiz karpal tünel sendromunda özel bir sebep yoktur. Hastalık bileğini aşırı kullanan insanlarda daha sık ortaya çıkar (aşçı, titiz ev hanımı, yoğun klavye-cep telofonu kullanımı,  aşırı el örgüsü yapanlar vb). Ayrıca yuvarlak bileklilerde ve kadınlarda çok daha sıkdır. Sekonder dediğimiz tipde altta yatan başka hastalıklar vardır. Diyabet, hipotiroidi, romatoid artrit sık karşılaşılan sebeplerdir. Primer yada sekonder olsun ortaya çıkan şikayetler benzerdir.

Kapal tünel sednromunda şikayetler nelerdir?

Hastaların sık şikayeti ellerde uyuşmadır. Median sinir ilk 4 parmağın duyusunu taşıdığı için hasta serçe parmak hariç tüm parmaklarda uyuşma hisseder. Bu uyuşmaya karıncalanma, yanma, iğnelenme ve ağrı gibi bulgular eşlik edebilir. Uyuşma başlangıçta sabahları tipikdir. Hasta uykudan uyuşma ve elinde ağrı ile uyanabilir ve elini biraz sallayıp hareket ettirdiğinde şikayetler düzelir. Hastalık ilerledikçe uyuşmalar gündüze de sarkmaya başlar. Hasta  gazete okumak gibi bir aktivite sırasında bile ellerinde uyuşmalar hissedebilir. Çok ileri aşamalarda ellede hissizlik artar ve başparmakta güçsüzlük ortaya çıkar. Başparmağı yukarı kaldıran ana kası incelerek geri dönüşümsüz hasar ortaya çıkar (resim). Hastanın el becerileri azalır ve eşyaları elinden düşürmeye başlar. 

Karpal tünel sendromu tanısı nasıl konur?

Karpal tünel sendromunun tanısı elektromiyografi (EMG) denilen bir testle konabilir. Bu test EMG cihazı ile 5-10 dakika içinde kolayca yapılan bir testdir.  Karpal tünel sendromunun şikayetlerini taklit eden çok sayıda hastalık olup EMG testi olmadan karpal tünel sendromu tanısı konulamaz. Bazı kliniklerde EMG iletim çalışmaları teknisyenler tarafında yapılsada doğrusu testin tamamının bu konuda özel eğitim almış doktor tarafından yapılmasıdır.

Karpal tünel sendromunun tedavisi nedir?

Karpal tünel sendromunda hafif ve orta düzey rahatsızlığı olanlarda tedavi konservatifdir. Ağrı vakalarda ise tedavi cerrahidir. Hafif ve orta vakalarda en önemli noktalarda biri hasta bir şekilde aşırı bilek hareketi yapıyorsa bu kısıtlanmalıdır. Hastaya geceleri bileğine takması için bileklik verilir. Hasta bunu en az 45 gün süreyle takmalıdır. El bileğinden fizik tedavi uygulamaları  kısmen işe yarar.  Önemli tedavi seçeneklerinden biride özellikle orta düzey vakalarda bilekten kortizon enjeksiyonudur. El istirahati, bileklik, fizik tedavi ve kortizon enjeksiyonu karpal tünel sendromunun konservatif tedavisini oluşturur. Bu tedaviye yanıt alınamayan vakalarda  ve ileri vakalarda cerrahi tedavi düşünülmelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cengiz Bahadır

Prof. Dr. Cengiz BAHADIR, 1969 yılında Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamıştır. İhtisasının ardından 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü'nde Elektrodiagnostik Nöroloji (EMG) lisansüstü programını tamamlamıştır. 2010 yılında Doçent, 2015 yılında ise Profesör olmuştur. Radikulopatiler (bel ve boyun fıtıklarına bağlı ağrılar), bel ve boyun fıtıklarının cerrahisiz tedavisi, EMG (kas ve sinir hastalıklarının tanısına yönelik elektrofizyolojik inceleme), kas-iskelet sistemiultrasonografisi, artritler (romatoidartrit, ankilozanspondilit, kireçlenm ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
El uyuşması
Prof. Dr. Cengiz Bahadır
Prof. Dr. Cengiz Bahadır
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube