Kansız bypass / doğal bypass

Kansız bypass / doğal bypass

Kalp damarlarından birinin tıkanması sonucu gelişen "Kalp Krizi" (Enfarktüs) o damarın beslediği kalp bölgesinde kasların hasarı veya ölümü ile sonuçlanır.

( Yukardaki resimde kalbin ön bölgesini besleyen damarın tıkanması ve neden olduğu kalp kası harabiyeti temsil edilmektedir. )

Kalp krizini atlatan hastalarda kalbin bu bölgesi hiçbir zaman normale dönemez, kalbin kasılma gücü önemli ölçüde azalır. Hastada göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler ve sonunda kalp yetmezliği gelişir.

Kalp damarlarında gelişen tıkanıklar çok zaman anjiyoplasti-stent gibi işlemler veya koroner bypass ameliyatı ile açılabiliyor. Damarların bu işlemler için müsait olmadığı veya kalbin çok hasarlı olduğu ve ameliyatın çok riskli olduğu durumlarda tek çare kalpte yeni kılcal damar dolaşımı ( kollateral ) sağlamaktır.

( Aşağıda resimde kılcal damar gelişimi sayesinde kalp dokusundaki hasarlı ve ölü alanların yeniden kanlanarak canlanması gösterilmektedir, yani kalpte doğal bir bypass gelişmiştir ! )

Kalpte süratli bir şekilde kollateral kılcal damar gelişimi sağlamanın en etkili yolu EECP Tedavisidir.

EECP tedavisi ile 30-40 seans içinde kalbi besleyen koroner damarlarda genişleme, kan akımında artma ve kılcal damarlarda gelişme sağlanmaktadır.

EECP Tedavisinden Kimler Yararlanıyor

Riskleri nedeniyle koroner bypass ameliyatı olamayan hastalar

Daha önce Stent işlemleri veya koroner bypass ameliyatı olmuş, stentleri / bypassları tıkanmış veya yetersiz kalmış hastalar

Ameliyat olmak istemeyen hastalar

Kalp Yetmezliği Hastaları

Kardiyomiyopati Hastaları

Sağlıklı Günler Dileğiyle,

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olmuştur. 

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Muayenehane'de devam etmektedir.

Etiketler
Bypass
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube