Kalp krizi nedir ?

Kalp krizi nedir ?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre halen ölüm nedenlerinin birinci sırasında kalp hastalıkları gelmektedir. Gelişen tekniklere bakacak olursanız, teşhisi durumunda tedavisi çoğunlukla mümkün olan kalp hastalıklarında kilit nokta, bilinç düzeyinin yükseltilmesinde yatmaktadır. Gelin hep birlikte bu riskleri yakından tanıyalım.

Kalp krizi nedir ?

Kalp krizi (myocardial infarction) , MI (em-ay diye okunur) diye de adlandırılır. Kalbi besleyen koroner damarların çeşitli faktörlere bağlı olarak zaman içerisinde daralması veya tam tıkanması sonucu bu tablo ortaya çıkar. Kalbin bir bölümü oksijenden yoksun kaldığından, o bölümde kalıcı hasar oluşur.

 Belirtileri nelerdir?

Kalp krizinin oluşmasına kadar aslında defalarca alarm vermiş durumdadır. İnsanlarımız tarafından geçici rahatsızlık durumları varsayılarak pek önemsenmez. Bu durumda da kalp krizi gerçekleşinceye kadar yüzleşmek mümkün olmamaktadır. İşte sizlere kalp krizi sebepleri olarak sıralayabileceğimiz belirtiler; Bkz:(Kalp krizi belirtileri )

Göğüs bölgesinde yeri tam tarif edilemeyen ağrı (ağrı şiddetlidir ve 30 dakikadan fazla sürer)

Huzursuzluk hissi, nefese doyamama, ağırlık, baskı hissi

Göğüs bölgesinde başlayan ağrının sonrasında boyuna, çeneye ve sol kola yayılması

Baygınlık, bulantı, kusma, soğuk soğuk terleme

Kalp çarpıntısı

Kesin tanı nasıl konur?

Akut tablo esnasında imkanlar ölçüsünde Kalp Elektrosu tanıyı koymak için çoğu zaman yeterlidir. İmkan varsa kalp anjiyosu yapılarak kalpteki sorunlu bölge tespit edilir. Aynı zamanda kalp kapaklarının ve kalbin kasılma gücünün tespiti için Kalp Ultrasonu da yapılması gerekir.

Kalp krizi geçirirsem ne yapmalıyım?

Kalp krizinin, yukarıda açıkladığımız belirtilere sahipseniz;

112 Acil Sağlık hattını arayınız;
Kesinlikle hareket etmeyiniz,
Kıyafetlerinizin yakalarını gevşetiniz,
Derin ve uzun nefes egzersizleri yapınız,
Kesinlikle kendinize kalp masajı yaptırmayınız. Kalp çalışırken kalp masajı yapılmaz.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kalp krizi belirtileri
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube