Aort yetmezliği

Aort yetmezliği

Aort, vücudumuza temiz kanı taşıyan ana atardamardır. Aort Kapağının hastalanması sonucu aort yetmezliği dediğimiz durum ortaya çıkar.Sol karıncıktan tüm vücuda pompalanan kan, aort kapağındaki gevşeme sebebiyle bir bölümü tekrar çıktığı bölüme; yani sol karıncığa geri döner. Kalbin yükü artarak geri gelen kanı tekrar tekrar vücuda geri pompalamaya çalışır.Bu eforun büyümesine bağlı olarak da kalpte büyüme meydana gelir. Kalp yetmezliğinin bir nedeni de budur.

Dolaşım sistemini önemli ölçüde sekteye uğratır. Vücuttaki kan damarlarına temiz kanı pompalamada yetersiz kalır. Dolayısıyla aslında en büyük hasarı da kendisi görür. Kalbi besleyen damarlara (Koroner Damarlar) da yeterince oksijen taşınamaz. Zaman içerisinde bu durum kalbe kalıcı hasarlar bırakabilir.

Akut aort kapak yetmezliği

Aort kapağının bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonları, aort diseksiyonu (aort yırtılması) ve göğüs bölgesinde meydana gelen travmalardan kaynaklanır. Kalbin alışılmadık bir tablo ile karşı karşıya kaldığı bu durumda ölüm oranları çok yüksektir. Çok kısa zaman içerisinde cerrahi müdahale gerektirir. Kalpte ani yetmezlik (kardiyojenik şok) meydana gelir. Kalbin kasılıp gevşemesi esnasında kan doğru şekilde transfer edilemez. Hasta buna bağlı olarak akciğer ödemine girer.

Kronik aort kapak yetmezliği

Romatizmal ateş ve biküspit kapaklar dolayısıyla gelişen bu tabloda ise akut aort yetmezliğindeki gibi acil bir durum söz konusu değildir. Ayrıca mitral kapakta gelişebilen lezyonlar da kronik aort yetmezliğinin sebeplerindendir. Kronikaort yetmezliğinin bilinen diğer nedenleri arasında aort kökü hastalıkları, marfan sendromu, behçet hastalığı, sifiliz gibi hastalıklar sayılabilir. Tedavi hedefleri arasında sol ventriküldeki (sol karıncık) genişlemenin önüne geçmek için vazodilatatör tedavidir. Hastada ciddi belirtiler vermeye başladığında ise mutlaka ameliyat edilmeleri gerekir.

NEDENLERİ

Doğumdan itibaren bazı kişilerde normalde 3 yaprakçık şeklinde olması gereken aort kapağı; 2 yaprakçıklı olur. Bicuspit aort kapağı denilen bu durum aortun tam kapanmasına engel teşkil eder. Bu da aort yetmezliğine sebep olur. Yaygın görülmemesine rağmen tespiti durumunda mutlaka takip edilmesi gereken bir durumdur.

Yaşın ilerlemesi ve buna bağlı aort kapağının kalınlaşması, esnekliğini yitirmesi de bir başka neden olarak sayılabilir. Bu durum aortta darlıklara veya aort yetmezliğine sebebiyet verebilir.

Romatizmal hastalıklar da nedenleri arasında en yaygın olanlarıdır.  Sık aralıklarla boğaz enfeksiyonları ve ateşli romatizmal ağrılar çeken insanlar risk grubundadır.  Bu ve benzeri durumlar kalp kapaklarında da enfeksiyona sebebiyet vererek yetmezliğe sebep olabilir.
Hipertansiyon, aort atardamarının ağız genişliği, enfeksiyonlara bağlı kapak hasarları ve marfan sendromunda aortyetmezliği nedenleri arasında sayılabilir. Marfan sendromu; genetik bir bağ dokusu hastalığıdır. İlerleyen zamanlarda konuya değinilecektir.

BELİRTİLERİ

Çabuk yorulma, sık sık nefes darlığı, çarpıntı, bayılma ve göğüs ağrısı sık görülen belirtilerindendir. Bunlarla uyumlu şikayetleriniz varsa mutlaka kardiyolojik muayenenizi yaptırınız.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Koroner damar
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube