Kalp atımlarındaki artış

Kalp atımlarındaki artış

Kalp atışlarının hissedilmesinin verdiği rahatsızlık hissi veya kalbin çok hızlı ve çok dolgun atması olarak tanımlanan çarpıntı, kalp sağlığında bir sorun olduğuna işaret edebiliyor. Özellikle daha önceden kalp krizi geçirenlerde, kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kası ve kalp kapak hastalığı olanlarda çarpıntı, genellikle ritim bozukluğuna bağlı olarak gelişiyor. Çarpıntı ile birlikte baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi başka şikayetler görülüyorsa, acil olarak duruma müdahale edilmesi önem taşıyor. Çarpıntının nedenini bulmak için kişinin mutlaka kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekiyor. Kalp hastalıklarının yanı sıra tiroit bezinin fazla çalışması, kansızlık gibi sağlık sorunları da çarpıntıya yol açabiliyor.

1. İş hayatındaki yoğunluk

Özellikle 30- 50 yaşlarında çalışan kişilerde çarpıntı yakınmaları hafta içinde daha sık oluyor. İş stresi, ofiste çok fazla kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, yemek düzeninde bozulma, fast food beslenme; kadınların aile ve iş hayatını aynı anda ideal şekilde devam ettirmeye çalışmasının stresi kalp çarpıntısına neden oluyor. Bu durumda, çarpıntının ne tür bir kardiyak problem sonucu oluştuğunun değerlendirilmesi gerekiyor. Çarpıntıyı artıran faktörlerin mümkün olduğunca engellenmesi için yaşam tarzında değişiklikler yapılması önem taşıyor.

2. Fiziksel yorgunluk

Aşırı fiziksel yorgunluk çarpıntıyı tetikleyen en önemli faktörlerden birisidir. Fiziksel yorgunluk kişilerin günlük hayattaki yoğunluğu veya normalde hareketsizken kontrolsüz olarak aniden yoğun egzersize başlaması nedeniyle olabiliyor. Bu nedenle egzersizin düzenli olarak yapılması ve kademeli olarak artırılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kalp hastalığı riski ya da kalple ilgili yakınması olan kişilerin egzersiz programlarına başlamadan önce kardiyoloji uzmanlarına danışması önem taşıyor.

3. Anksiyete

Huzursuzluk, korku ve stres çarpıntıyı tetikliyor. Bu duygular özellikle panik atak sırasında sıklıkla görülüyor. Panik atağın neden olduğu aşırı çarpıntı hissi kişide yoğun bir korkuya neden olmakla birlikte, ayırımın yapılması için öncelikle uzman hekim tarafından kardiyak tetkiklerin yapılması, gereği halinde psikiyatri uzmanının görüşünün alınması gerekiyor. Kardiyoloji ve psikiyatri uzmanları birlikte çalışarak, kişilerin fiziksel ve psikolojik tedavisinde başarı sağlayabiliyor.

4. Susuzluk

Sağlıklı bir kişinin vücudunun üçte ikisi sudan oluşuyor. Vücudun normal su miktarı azaldığında, tuz ve şeker dengesi de bozuluyor. Aşırı egzersiz ve yaz sıcağında terleme, vücudumuzdaki suyun hızla azalmasına sebep oluyor. Yeterince su içilmemesi ve kaybedilen suyun yerine konulmaması, vücudumuzun susuz kalmasına yol açıyor; bu durum vücuttaki elektrolitleri azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve çarpıntıya yol açıyor. Aşırı egzersiz, enfeksiyon, sıcak hava gibi diğer etkenler olmadığı durumda günlük su alımının; genellikle kadınlarda günde 2 litre, erkeklerde 2 buçuk litre olması gerekiyor.

5. Enfeksiyon

Enfeksiyon her yaşta insanda çarpıntıyı artırabiliyor. Kış aylarında soğuk algınlıkları, akciğer enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları; yaz aylarında ise besin zehirlenmelerine bağlı sindirim sistemi enfeksiyonları daha sık görülüyor. Ancak özellikle yaşlı hastalar ritim bozukluklarına daha duyarlı oldukları için çoğu zaman enfeksiyonla ilgili belirtiler henüz başlamadan ilk şikayet çarpıntı olabiliyor.

6. Alkol ve sigara tüketimi

Alkol ve sigara çarpıntıyı artırıyor. Düzenli alkol kullanımı ritim bozukluğu riskini arttırdığı bilinmektedir.

7. Bazı ilaçlar

Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük ilaçlarının bazıları ve bazı bitkisel ilaçlar çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Bu nedenle özellikle daha önceden çarpıntı şikayetleri olan kişilerin bu ilaçları yalnızca doktorlarının önerdiği dönemlerde kullanması öneriliyor.

8. Sınav stresi

Özellikle lise ve üniversite çağındaki gençlerde sıklıkla çarpıntı şikayeti oluyor. Kiminde sadece sınav öncesi huzursuzluk çarpıntıya neden oluyor, kimilerinde ise aşırı stres ritim bozukluklarını tetikliyor. Sınav öncesi uykusuzluk, fazla kafein alımı, yeterli su içmemek de bu şikayetlerin daha fazla artmasına yol açıyor.

Bu makale 8 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rahşan Turan

Uzm.Dr Rahşan Turan, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı Fakültesi'nde yaparak Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 

2000-2004 yılları arasında İbni Sina Hastanesi'nde,2005 – 2010 yılları arasında Özel Mesa Hastanesi'nde,2010 – 2016 yılları arasında Özel Tobb Etü Hastanesi'nde, 2016 – Aralık 2016 yılıda Özel Minasera Aldan Hastanesi'nde,Aralık 2016-Şubat 2018 yılları arasında Özel Arte Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Uzm. Dr. Rahşan Turan
Uzm. Dr. Rahşan Turan
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube