İyi ve kötü kolesterol farkı nedir?

İyi ve kötü kolesterol farkı nedir?

Kolesterol karaciğerde yapılıp kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar, kanda erimedikleri için, lipoprotein denilen paketler halinde taşınırlar.Bunlardan kolesterolü taşıyanlar iki cinstir;bunlar(günümüz bilgilerinde değişmeler vardır.Klasik bilgiye göre) kötü kolesterol olarak bilinen LDL-kolesterol ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL-kolesteroldür.

LDL-kolesterol kanda, kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kanda,yüksek olduğu zaman damarların iç yüzüne yapışıp burada başka maddelerinde eklenmesiyle birikintiler, plak, oluşturur ve damarda daralmaya neden olur. Bu birikmenin neden bazı kişilerde olduğu kesin bilinememektir

Bu plakları örten zar,gene kesin bilinmeyen nedenlerle, yırtıldığında ya da zedelendiğinde,burada oluşan pıhtı, ya damardaki daralmayı arttırır,hastada kısa süreli göğüs ağrısı olur,ya da damarı tam tıkayarak,hastanın kalp krizi geçirmesine neden olur.

Çağımızda çok yaygın ve en çok ölüm sebebi olan bu hastalık damar sertliği,ateroskleroz, olarak bilinir.

Bir damar hastalığıdır. Hangi organın damarında tıkanıklık olursa o organın hastalığı olur. Kalp damarında kalp krizi, beyin damarında felce neden olur.

Kandaki kolesterolün bir bölümü de HDL-kolesterol adı verilen paketlerin içinde taşınır. Yeni bilgilerle değişme olmakla birlikte HDL-kolesterolün damar duvarında birikmeyi önlediğine inanılırdı ve HDL-kolesterolü yüksek olanlarda damar tıkanıklıklarının daha az olduğuna inanılırdı. Günümüzde HDL-kolesterol bileşimininde karmaşık bir molekül olduğu anlaşılmıştır ve koruyucu özelliği sorgulanmaktadır.

Bu makale 20 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Can ÖZER

Doç. Dr. Can Özer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diyarbakır Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Hastanesi İç Hastalıkları bölümünü tamamlayarak Uzman doktor unvanı almıştır. Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi (TYİH) kardiyoloji  kliniğinde'de 1984 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuş ve TYİH kardiyoloji kliniğinde başasistan olarak çalışmaya başlamıştır. 1987'de TYİH'de Dr. Kemal Bayazıt'ın desteği ve TÜBİTAK yurt dışı bilimsel faaliyetleri destekleme bursu ile Amerika Birleşik Devletleri'ne  gitmiştir. St. Louis'de Dr. Ümit Aker'in yanında Percutan Transluminal Coranary Angioplasty (PTCA) eğitimi alarak dönüşte bilgi ve birikimini klinik uygulamaya aktarmıştır. Klinikte perkütan mitral ve pulmoner balon valvuloplasti uygulamalarını başlatmıştır. ...

Etiketler
Kolesterol nedir
Doç. Dr. Can ÖZER
Doç. Dr. Can ÖZER
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube