İlaçlı, ithal, yağlı stent nedir?

İlaçlı, ithal, yağlı stent nedir?

Stent çoğunluğu çelik karışımından yapılan kalem yayına benzer bir yapıdır. Bir balonunun üzerine monte edilmiştir. Kateter vasıtasıyla önce damar içine ince kılavuz tel ile girilir, tel darlığın ilerisine geçer. Sonra stent tel üzerinden ilerletilir. Daralmış damar bölgesine geldiğinde içindeki balon şişirilerek stent damar duvarına yapıştırılır, böylece damar açılır. Balon ve tel geri çekilir, stent damar içinde kalır. Zamanla stentin yüzeyini vücut hücrelerle kaplayarak stent damar duvarının bir yapısı haline gelir.

nedir1

Stentin yüzeyinin hücrelerle kaplanması istenen bir şeydir. Ancak bazen bu kaplanma fazla olur ve stentin içinde daralmaya yol açar. Bu şekilde normal çelik stentlerde 1 yıl içinde daralma olasılığı % 20-30’dur. 1 yıldan sonra bu oran azalır.

Stnetin tekrar daralmasını önlemek için bazı stentlerde içine hücre çoğalmasını azaltıcı ilaç yerleştirilmiştir. Bunlar bir kaç ay ilaç salgılayarak stentin daralma ihtimalini azaltır. Nitekim bu stentlerle daralma olasılığı 1 yılda %5-10’a düşmüştür. İşte bu stentlere ilaçlı stent denir. Halk arasında ithal, yağlı stent tabiri de kullanılır.

Son yıllarda üçüncü bir stent, eriyen stent geliştirilmiştir.  Bu diğer iki stent gibi çelikten yapılmamıştır, organik materyalden yapılmıştır, yine içinde ilaç da bulunur.  Bunların tekrar daralması ilaçlı stentler kadardır. En önemli farkları çelik stent gibi damar duvarında ömür boyu kalmaz. 2 yıl içinde vücut tarafından eritilerek damar duvarından kaybolur.

Şu anda bulunan başlıca 3 stenti özetlersek 1. Normal çelik stent 2. İlaçlı stent, 3. Eriyen stent.

 Stentlerin belirli bir ömrü var mıdır?

Stentlerin belirli bir ömrü yoktur, tekrar daralma olmazsa ömür boyu damarı açık tutabilir. Tekrar daralma olasılığı normal stentte 1 yılda % 20-30, ilaçlı ve eriyen stentlerde %5-10 oranındadır. 1 yılı geçtikten sonra tekrar daralma riski iyice azalır.

Stent vücuttan çıkarılabilir mi, değiştirilebilir mi?

Çelikten yapılan normal ve ilaçlı stentler damar duvarıyla kaynaşır, damarın bir parçası haline gelir, bu nedenle çıkarılamaz. Eriyen stentler de çıkarılamaz, yalnız 2 yıl içinde eridiği için zamanla damardan kaybolur.

Stent daralırsa ne yapılır?

Stent daraldığında tekrar balon veya içine yerleştirilen ikinci bir stent ile açılabilir. Ya da hastaya bypass ameliyatı yapılabilir.
nedir2

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Aksoy

Prof. Dr. Mehmet AKSOY, 1965 yılında Gaziantep’te doğmuştur.1983 yılında Gaziantep Lisesi’nden mezun olmuştur. Üniversite öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) tamamladıktan sonra 1990 yılında tıp doktoru ünvanını almıştır. 1 yıl mecburi hizmetten sonra İstanbul Şişli Etfal Hastanesi Dahiliye Kliniği ve sonrasında İstanbul Siyami Ersek Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümünde ihtisasını yapmış ve 1996 yılında kardiyoloji uzmanı olmuştur. 2000 yılına kadar Siyami Ersek Kalp Hastanesi’ nde kardiyoloji uzmanı olarak çalışmıştır. 2000 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın kuruluşunda yer alarak Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2000 yılında doçent, 2006 yılında profesörlük ünvanını kazanmıştır. AKADEMİK GEÇMİŞİ Prof. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Stent nedir
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Gaziantep - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube