Çarpıntıların kateterle teşhis edilmesi (eps) ve tedavisi (ablasyon)

Çarpıntıların kateterle teşhis edilmesi (eps) ve tedavisi (ablasyon)

Çarpıntılar iki türlüdür. Birincisi fizyolojik çarpıntıdır, örneğin streste, heyecanda, panikte, eforda, kansızlıkta veya guatr hastalığında kalp hızlanır, çarpıntı hissedilir. Bu kalpten gelen bir çarpıntı, kalp hastalığı değildir. İkincisi kalpten çoğunlukla aniden gelen ve sonlanan ritm bozukluğu dediğimiz çarpıntıdır, burada kalp hastalığı söz konusudur. Bu ritm bozuklukları da çok sayıda ve çeşitlidir. Bazılarında hayati tehlike de olabilir.Tedavisi ritm bozukluğunun çeşidine bağlıdır.

Çarpıntısı olan hastalarda öncelikle çarpıntının fizyolojik bir çarpıntı mı? Yoksa kalpten gelen bir ritm bozukluğu mu? Ritm bozukluğu ise hangi ritm bozukluğu bunun ayırt edilmesi gerekir. Bunun için EPS (elektrofizyolojik test) denilen işlem yapılır. Anjiyo cihazı altında kateterle kasıktan kalbe girilerek EPS cihazı yardımıyla ritm bozukluğu varlığı ve çeşidi tespit edilir.

Ritm bozukluklarının önemli bir kısmı yine kateter yoluyla (ablasyon-yakma, dondurma) tedavi edilebilir. Burada EPS ile yeri tespit edilen ritm bozukluğu dışarıdan verilen radyofrekans veya kriyoenerji ile yakılarak veya dondurularak yok edilir.

carpinti

Çarpıntıların kateterle teşhis edilmesi (EPS) ve tedavisi (ablasyon)

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Aksoy

Prof. Dr. Mehmet AKSOY, 1965 yılında Gaziantep’te doğmuştur.1983 yılında Gaziantep Lisesi’nden mezun olmuştur. Üniversite öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) tamamladıktan sonra 1990 yılında tıp doktoru ünvanını almıştır. 1 yıl mecburi hizmetten sonra İstanbul Şişli Etfal Hastanesi Dahiliye Kliniği ve sonrasında İstanbul Siyami Ersek Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölümünde ihtisasını yapmış ve 1996 yılında kardiyoloji uzmanı olmuştur. 2000 yılına kadar Siyami Ersek Kalp Hastanesi’ nde kardiyoloji uzmanı olarak çalışmıştır. 2000 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın kuruluşunda yer alarak Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2000 yılında doçent, 2006 yılında profesörlük ünvanını kazanmıştır. AKADEMİK GEÇMİŞİ Prof. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çarpıntı nedir
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Prof. Dr. Mehmet Aksoy
Gaziantep - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube