İktidarsızlık tedavisinde penise iğne tedavisi

İktidarsızlık tedavisinde penise iğne tedavisi

Sertleşme bozukluğu tedavisinde 1980’li yıllarda kullanılmaya başlanan penis içi enjeksiyon uygulamaları etkin ve güvenli olarak günümüze kadar kullanılmış ve kullanılmaktadır

Rutin laboratuvar incelemelerinden sonra önerilen tanı yöntemi intrakavernozal (penis içine uygulama) uyarıcı (ereksiyon-sertleşme oluşturan) ilaç enjeksiyonlarıdır. Erektil disfonksiyonların daha ileri yöntemler ile araştırılması gereken olgularda, intrakavernozal enjeksiyonlar ile ereksiyon mekanizmasının hemodinamik olarak değerlendirilmesi ilk basamağı oluşturmaktadır. Papaverin, fentolamin, prostaglandin gibi maddeler erektildisfonksiyonun hem tanı ve değerlendirilmesinde, hem de tedavi amaçlı tek tek veya çeşitli kombinasyonlarla kullanılmaktadır.

İntrakavernozal enjeksiyon uygulamasının eğitimi, işlem konusunda uzman hekim (üroloji uzmanı)tarafından yapılır. İşlem enjeksiyon sonrası gözlem süresiyle birlikte yaklaşık 10-60 dakika sürmektedir. Enjeksiyon penis içerisine ilaç zerki şeklinde ve penis köküne doğru penis yan tarafından ince uçlu enjektör yardımıyla uygulanır.

İntrakavernozal enjeksiyona bağlı ereksiyonun 6 saatten daha fazla sürdüğü durumlarda işleme bağlı erektil disfonksiyon ve penis dokusunda kalıcı hasar görülme olasılığı vardır. Bu sebeple doz ayarlaması yaparken ereksiyon süresinin 1 saati geçmeyeceği doz belirlenir. Hastaya uygulama birebir doktor kontrolünde yaptırılır. İlk birkaç doz sonunda 1 saatlik ereksiyon için uygun olan doz tespit edilir, bu sürede de hasta veya uygulamayı yapacak olan eşi intrakavernozal enjeksiyon eğitimini tamamlamış olur.

Bu uygulamalar genelde hastanın kendisi tarafından cinsel ilişkiden 5-10 dakika önce yapılır. Penis içine yapılan uygulama sonrası dakikalar içinde cinsel ilişkiyi sağlayabilecek sertlikte penis ereksiyonu sağlanmaktadır. Doğrudan penis içine uygulama yöntemi genel dolaşıma çok az yayılma ile küçük dozlarla etkili lokal konsantrasyonlar sağlar.

Bazı durumlarda hasta kendi kendine ilacı hazırlayıp penise enjekte edemeyebilir. Örneğin hastanın bir elinin olmaması veya bir elini hiç kullanamaması vb sağlık sorunları olabilmektedir. Bazende hastalar kendi kendilerine bu işlemi yapamamaktadırlar. Böyle durumlarda hastanın eşine bu eğitim verilerek ilişki öncesi eşi veya partneri tarafından penis içi ilaç uygulaması yapılmaktadır.

Hastaya enjeksiyon yapılacak halde hazırlanıp verilen enjeksiyon sıvısı verilecek miktarda enjektöre çekilir. Sünnetsiz hastalarda prepisyum(sünnet derisi ) geriye çekildikten sonra penis öne doğru çekilir. Glans penisten tutularak penis gövdesi enjeksiyona hazırlanır.

Daha sonra içerisine sıvı çekilen enjektör deriye dikey girilerek penis orta ve kök bölümüne enjeksiyon yapılır. Enjeksiyon yaparken penis damar ve sinirlerinin olduğu üst penis yüzeyi ve idrar yolunun olduğu alt penis yüzeyinden uzak durulur. Enjeksiyon penis yan tarafına yapılır. İğne enjeksiyon sonrası çıkartılır ve enjeksiyon yerine 30 saniye – 1 dakika civarı baskı uygulamak gerekir. İlişki sonrası peniste yumuşama olmamakta arka arkaya birkaç defa cinsel temas ve boşalma olabilmektedir.

 

Bu makale 13 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı

Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı, 1983 yılında Sivas'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı Tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır.

İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Üroloji uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı, mesleki çalışmalarını Kocasinan Kayseri'de bulunan Özel Dünyam Hastanesi'nde devam ettirmektedir.

Etiketler
Ereksiyon
Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı
Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı
Kayseri - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube