Horlama ve cinsellik

Horlama ve cinsellik

İngiliz araştırmacılar, horlamanın çiftlerin seks hayatını ve dolayısıyla da aile ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkardı.

1000 çift üzerinde yapılan araştırmaya göre; eşlerden birinin horlaması ilk önce yatakların ayrılmasına neden oluyor. Bu durumda çiftlerin cinsel hayatları da olumsuz etkileniyor. Çiftler en küçük bir sorunda şiddetle tartışıyor. Horlama nedeniyle yatağın ayrılması boşanmaya kadar devam edebiliyor.

Bilim adamları, bu durumun horlayan kişinin de sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Horlaması nedeniyle sürekli uykusu bölünen ve sağlıklı dinlenemeyen kişiler, dikkatlerini belirli bir olaya ya da diyaloga yoğunlaştıramıyor.

Horlayan her 3 erkekten 2’sinde erkeklik hormonun etkilendiği tespit edildi. Uykuda nefes duraklama hastalığını yaşayan kişilerde testosteron dediğimiz erkeklik hormonu belirli oranda azaldığı için cinsel açından sorunlar yaşanabiliyor. Hastalar tedavi olduktan sonra sağlıklarına kavuşabiliyor.

Özellikle horlama ve uyku apnesi sorunu yaşayanlarda; aynı zamanda oluşan depresyona bağlı olarak libido azalması ile cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabiliyor Tedavi uygulandıktan sonra cinsel fonksiyonlarda da ciddi ölçüde düzelme oluyor

Eşi horlayan ve apnesi olan 1000′ in üzerindeki kadınla yapılan bir araştırmada horlayanların ve apnesi olanların yatak partnerlerinin %81′i uykularından hoşnut olmadıklarını, bu nedenle de gündüzleri yorgun ve keyifsiz hissettiklerini söylemektedirler. Hasta eşlerinin %70′i çözüm olarak başka odada yatmayı tercih ettiklerini ifade etmektedirler, tatilde alınan alkol de bu durumu daha kötü hale sokmaktadır. 50 yaşın üzerinde erkeklerin %50’sinde horlama, %10′unda da uyku apnesi vardır. Yani en iyi ihtimalle bile her 2 çiftten birisi uyku sorunu yaşamaktadır.

Horlama ve uyku apne hastalarının bir kısmı hekime cinsel yetersizlik sorununu araştırırken ulaşırlar. Uyku apne sendromu tanı ve tedavisini takiben de cinsel sorunları çoğunlukla ek bir tedavi gerekmeksizin kendiliğinden düzelir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Can

Op. Dr. Yusuf CAN, 30 Mart 1960 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Almanya Gelsenkirchen Marienne Hospital’de Genel Cerrahi üzerine 6 ay çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasını ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. İhtisası süresince Horlama ve Uyku apnesi, Kronik sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Fonksiyonel ve Estetik Burun cerrahisi, Pediatrik (Çocuk) KBB konularına özellikle ilgi duymuş olan Op. Dr. Yusuf CAN, bu dönemde çok sayıda kongre, kurs ve seminerlere katılmış olup Almanya’da Lazer Cerrahisi, Horlama ve Uyku Apne Cerrahisi, Fonksiyonel Endoskopik sinüs cerr ...

Etiketler
Horlama ve cinsel yaşam
Op. Dr. Yusuf Can
Op. Dr. Yusuf Can
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube