Holep (iyi huylu prostat büyümesi) nedir?

Holep (iyi huylu prostat büyümesi) nedir?

Klasik endoskopik prostat ameliyatlarında idrar kanalından girilerek idrar yolunu sıkıştırıp tıkanıklığa sebep olan prostat dokusu ince ince kesilerek yol açılmış olur. Bu amaçla elektrik enerjisi kullanılır. Prostatı dıştan saran kapsül dediğimiz dokuya kadar kesi yapılamadığı için bir miktar prostat dokusu kalır. Bu prostat dokusu yıllar içerisinde büyüyerek hastada aynı şikayetlere sebep olabilir. Hatta ikinci defa ameliyat edilen hastalar da olmaktadır.

HoLEP ameliyatında ise prostat bezinin dış kısmındaki kabuk (kapsül) ile prostat dokusu (adenom) arasındaki boşluğa Holmium lazer kullanılarak girilir ve prostat dokusu kapsülden sıyrılıp idrar kesesi (mesane) içine atılır. Daha sonra morselatör denilen bir cihaz yardımıyla mesanedeki prostat dokusu parçalanarak çıkarılır. Çıkarılan prostat dokusu patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir.

Klasik TUR ameliyatlarında prostat dokusu küçük parçalar halinde kesilmektedir. Bu işlem özellikle büyük prostatı olan hastalarda uzun sürmektedir. Eskiden büyük prostatı olan hastalar için açık cerrahi yöntem tercih edilirken HoLEP yöntemi ile artık günümüzde büyük prostatlarda altın standart yöntem olarak ön plana çıkmaktadır.

Bu makale 19 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulkadir Tepeler

Meslek hayatına İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında 2002 yılında başlamıştır. Cerrahi temel prensiplerinin temelleri iki yıl kadar görev yaptığı bu klinikte atıldı. Ayrıca titiz hasta bakımı gerektiren ve bütün cerrahi disiplinleri barındıran bu klinikte özellikle çocuk ürolojisine yoğunlaşmıştır. O dönemlerde ürolojinin resmi yan dalı henüz olmayan Çocuk ürolojisi alanında ciddi cerrahi tecrübe kazandı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniğinde uzmanlık eğitimine Ağustos 2004’de devam etti ve Ağustos 2009’da Üroloji uzmanı oldu. Uzmanlık eğitimi süresince minimal invaziv yöntemler (Endoskopik taş tedavisi – perkütan nefrolitotomi (PCNL), üreterorenoskopi (URS), Laparoskopik cerrahi) ve Çocuk Ürolojisi alanlarında bilimsel aktiviteleri yakından takip edip, birçok ulusal ve ...

Etiketler
Prostat
Doç. Dr. Abdulkadir Tepeler
Doç. Dr. Abdulkadir Tepeler
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube