Hipnoterapi

Hipnoterapi

Hipnoz ve hipnoterapi

Hipnoz kelimesi eski Yunancada “hypnos=uyku” anlamına gelir. Ancak hipnoz bir uyku hali olmayıp, tam aksine uyanıklık halidir. Hipnoz en basit tanımıyla zihnin trans haline geçme olayıdır. Trans ise uyku ile uyanıklık arasında bir durum olup, telkin almayı kolaylaştıran bir ruh halidir. Olumlu telkin tedavi edici bir terapi metodu olup trans halinde uygulandığında bilinçaltında olumlu değişikliklere ve iyileşmelere yol açmaktadır. Bu seanslar yeteri kadar tekrarlandığında bilinçaltında kalıcı değişiklikler ve iyileşmeler meydana gelmektedir. Kısacası bilincin açık olduğu, kesinlikle uyku hali olmadan; istekle elde edilen bir konsantrasyondur. Tedavinin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için Hipnotiktransa ihtiyaç vardır. Ancak hipnotik tedaviyi asıl oluşturan olumlu telkinler ve bu esnada uygulanan psikoterapi yöntemleridir.

Genelde günlük yaşamda görülen davranışlara özgü bilinçlilik açısından bakıldığında; hipnoz bir uyku durumu olmamakla birlikte, normal bir bilinçlilik durumu da değildir. Hipnoz, bütünüyle kendine özgü özellikleriyle bilinçliliğin farklı bir durumudur.

Pek çok insan uyku ve hipnozu benzer durumlar olarak bağdaştırır. Dış görünüşe göre bu geçerli olabilir fakat zihinsel hareketler, hipnozun uykudan daha çok, uyanıklıkla ilgili olduğunu göstermektedir. Beyin dalgası deneyleri de bunu kanıtlamaktadır. Kişinin uykudaki dikkati dağınık durumdayken, hipnoz altında dikkatin yoğunlaşması ve dikkatin yoğunlaşmasının da uyanıklık durumunun (bilinçli uyanıklık) bir özelliği olması dolayısıyla, hipnoz ve uykunun bir bakıma zıt oldukları bile söylenebilir.

Hipnoz, uygarlık tarihi kadar eskilere uzanır ve tarih boyunca çeşitli adlar altında uygulanmıştır. Bununla birlikte, Hipnoterapinin bağımsız bir dal olarak ortaya çıkması 1958 yılında Amerikan Tıp Birliği tarafından resmi olarak kabul edilmesiyle başlamıştır. O tarihten bu yana büyük atılımlar olmuştur.

Bu makale 30 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Erdoğan Taş

Dr. Erdoğan Taş, 1967 yılında Denizli'de doğdu. Lisans öncesi öğrenimlerini Denizli'de tamamladıktan sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır.         1993-1994 Karabük Merkez Çukurca Sağlık Ocağı Hekimi, 1994-1998 Denizli Sarayköy Sığma Sağlık Ocağı Hekimi, 1998-2003 Denizli Sarayköy Devlet Hastanesi Acil Hekimi, 2003-2012 Denizli Sağlık Müdürlüğü- İl Sağlık Müdürü, 2012-2014 Antalya Kamu Hastaneleri Birliği- Genel Sekreteri (Kurucu), 2015- 2017 Antalya Atatürk Devlet Hastanesi – Başhekim Yardımcısı olarak çalıştı.  Dr. Erdoğan Taş, 2015- 2019 Atatürk Devlet Hastanesi – GETAT Akupunktur, Hacamat, Proloterapi polikliniğini kurarak GETAT kapsamında çalışmalarını sürdürmüştür. Dr. Erdoğan Taş, 1997 yılından günümüze Geleneksel ve Tamamlayıcı Tı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Erdoğan Taş
Dr. Erdoğan Taş
Antalya - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube