Her tiroid nodülüne biyopsi gerekir mi?

Her tiroid nodülüne biyopsi gerekir mi?

Tiroid yani halk arasında guatr diye bilinen hastalığın teşhis ve tedavisindeki prensipler çok basit olmasına rağmen maalesef serbest hekimlikte suistimale açık bir konu. Bence gereksiz operasyon ve hatta gereksiz biyopsi sayısı çok fazla.

Benim gözlemlediğim 10 tiroid biyopsisi ve ameliyatının en az 8-9’u gereksiz. Ama maalesef alışkanlık haline geldiği ve sorumluluktan kaçıldığı için tiroid ultrasonografisinde görülen tüm nodüller için neredeyse biyopsi istenmekte ve onların çoğu da gereksiz operasyona gitmektedir. Etrafınızdaki tiroid ameliyatı olmuş hastalara bir baktığınızda ne demek istediğimi anlarsınız. Gereksiz operasyon ve biyopsilerden sakınmak için mutlaka 2. ya da 3. Doktordan görüş alınmalı ve tiroid ultrasonu konusunda tecrübeli bir radyologla görüşülmeli.

Tecrübeli radyolog konusu önemli çünkü iyi yapılmış tiroid ultrasonunda görülen nodüllerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı radyolog tarafından yüksek olasılıkla anlaşılır. Özellikle çok sayıda nodülü olan hastalarda şüpheli nodülü bulup hangisine nokta atışı yapılacağını gene deneyimli radyolog anlayabilir.

Bu yüzden hem klinisyen hem radyolog olsun doktorlarınızı araştırarak gidiniz. Biz, bu konuda tecrübeli tiroid radyoloğu ile çalıştığımız için bize gelen  ve ameliyat önerilmiş olan hastaların %90 ‘nının ameliyatını ve hatta biyopsilerini iptal ettiriyoruz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erhan Özel

Uzm. Dr. Erhan ÖZEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 1990 yılında Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

1990 - 2005 Yılları arasında Özel Doğan Hastanesi'nde, İç Hastalıkları Uzmanı ve yöneticisi olarak hasta kabulü yapan Uzm. Dr. Erhan ÖZEL, mesleki çalışmalarına İstanbul Bakırköy'de bulunan Özel İdem Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tiroid nodülü
Uzm. Dr. Erhan Özel
Uzm. Dr. Erhan Özel
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube