Hamilelikte giyim

Hamilelikte giyim

Hamilelikte bebeğin sağlığı ve gelişimi doğrudan anne sağlığı ve sağlıklı yaşam biçimi ile bağlantılı olup, olumlu veya olumsuz yönde etkilenmektedir. Annenin hamilelik öncesi ve hamilelik sırasındaki sağlığı veya hastalıkları ayrı başlıklar altnda incelenir.

Annenin hamilelik sırasındaki sağlıklı yaşam biçimi annenin beslenme şekli, kullanması gereken vitaminler, kullanmaması gereken ilaçlar, egzersiz, düzenli uyku durumu ve dinlenme, stresten uzak sakin ve huzurlu ruh hali , hamileliğe uygun giyim tarzını kapsamaktadır.

Anne adayının giyim konusunda dikkat etmesi gereken hususlar:

1-Mevsime uygun kalınlıkta ve renklerdeki giysileri tercih etmeli, hamile bayanların ara ara vücut ısılarında ani artma ve düşmeler olabileceğini göz önünde bulundurularak her zaman üstten giyip çıkarabileceği hırka türü giysileri yanında taşımaya özen göstermelidir.

2- Giysilerin kumaş kalitesi mümkün oldukça sentetik ve naylon içermemelidir. Bu tür giysiler terlemeye neden olup mantar gelişimine zemin hazırlayabilmektedir. Özellikle pamuklu iç çamaşırları kullanmaya özen göstermelidir. Bu şekilde hamilelikte sıkça görülen ve tekrarlayan vajinal mantarlardan korunma sağlanır.

3-Hamile bayanların giysileri bol ve rahat olmalı, bedeninden küçük giysiler, dar, sıkan, iz bırakan giysiler asla kullanılmamalı, giydikleri çorapların lastikleri gevşek olup bacak veya karın bölgesinde iz yapmamalı, varis çorapları, korseler, dar sutyen ve iç çamaşırı hamilelikte kullanılmamalıdır. Hamilelikte karın içi basınç artışına bağlı lenf dolaşımında zorlanma meydana gelir. Dar, sıkan, iz bırakan giysiler lenf dolaşımını daha da bozarak anne sağlığına zarar vermektedir.

4-Ayakkabı seçimine de özen göstermeli, dar, sıkan ve terleten ayakkabı kullanmamalıdır. Yüksek topuk önermediğim gibi, hiç topuksuz ayakkabının da kendine göre sakıncaları mevcuttur. Hamilelikte anne karnı öne doğru büyüdükçe, vücut dengesini koruyabilmek için bel ve omurga kavisi artmaktadır. Bu nedenden dolayı hiç topuksuz ayakkabı kullanımı bel ağrılarını arttırıp, bacak kaslarında ağrı ve kramplara neden olur. 3-4 cmlik dolgu topuk hamilelerde en uygun ayakkabı şeklidir.

Hamilelikte Kozmetik ve Aksesuar Kullanımı

Kozmetik ve aksesuar kullanımı kadınların yaşamında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Fakat anne adayları bebeklerinin sağlığı için gebelik döneminde kozmetik kullanımından bir nebze de olsa özveride bulunmalıdır.

Saç boyatmak: Saçlı deri kılcal damar ve kan dolaşımından zengin bir vücüt bölgesidir. Saç boyaları kimyasal madde ve %20-30 oranındaki amonyak içeriği nedeniyle bebeğin sağlığı için tehlikeli olup, anne kan dolaşımına katılarak bebeğin kan dolaşımına ulaşablir. Bitkisel boyaların tek farkı amonyak düzeyinin %6-10 oranında olmasıdır. Dolaysıyla gebelik boyunca tercihen emzirme dönemi dahil, anne adayları ve emziren anneler saçlarını boyatmamalıdır.

Makyaj: Yağlı makyaj malzemeleri ciltten daha fazla emildiğinden, makyaj yapılacaksa da daha çok pudralı ve uçucu malzemeler kullanılmalı, yatmadan önce mutlaka silinmelidir. Gebelikte kaılcı makyaj ve tatuaj (dövme) yaptırmak kesinlikle yasaktır.

Metal Aksesuar ve piercing: Gebelikte vücudun immun sistemi baskı altındadır. Dolaysıyla anne adayaları gebelik dışı dönemlere göre daha alerjik bir bünyeye sahip olurlar. Bu bağlamda metal aksesuarların uzun süre ciltle temas etmemesi gerekir. Gebelik döneminde piercing yaptırmak kesinlikle yasaktır.

Bu yazının amacı aslında herkes tarafından bilinen fakat pek fazla dikkate alınmayan konuları bir kez daha hatırlatıp, özen gösterilmesini vurgulamaktır.

Tüm anne adaylarına sağlıklı ve mutlu bir gebelik dönemi dileğiyle...

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müjde Koyuncu

Op. Dr. Müjde KOYUNCU, lisans öncesi öğrenimin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitiminin ardından Ankara Numune Hastanesi, Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara Fatih Üniversitesi Hastanesi gibi saygın kurumların Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde görev yapmış olan Op. Dr. Müjde KOYUNCU, 2000 yılından beri Ankara - Çankaya'da bulunan özel kliniğinde hastalarını kabul etmektedir. Ayrıca kendisi evli ve 1 çocuk annesidir.

Etiketler
Anne adayının giyim konusunda dikkat etmesi gereken hususlar
Op. Dr. Müjde Koyuncu
Op. Dr. Müjde Koyuncu
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube