Hamilelik döneminde yaz tatili ve yüzme

Hamilelik döneminde yaz tatili ve yüzme

Hamilelik dönemi yaz aylarına rastgelen kadınların en çok sorduğu soruların başında "tatile gidebilir miyim" ve "yüzebilir miyim" gelir. Bu soruların cevabı "evet" olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ve uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu yazımda genel olarak bu kurallara dikkat çekeceğim.

Gebelik döneminde yüzme hem kişinin kondisyonunun hem de bel, sırt ve duruş kaslarının formunun korunmasında çok yardımcı olacaktır. Dolayısıyla normal seyrinde devam eden, düşük veya erken doğum riski taşımayan doktor kontrolündeki gebeliklerde yüzmenin sakıncası olmadığı gibi gebeliğin daha rahat geçmesine katkısı olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli birinci konu kazalardan korunmaktır. Gebelik döneminde kişinin denge merkezi büyüyen karın yapısına bağlı olarak sürekli değişir. Beyin bu yeni denge merkezini kayda alıp yürümek, merdiven çıkmak vb otomatik bakmadan gerçekleştirilen işlemler için kendini ayarlamaya fırsat bulamadan gebeliğin ilerlemesiyle birlikte denge merkezi tekrar değişecektir. Tatil beldelerindeki ıslak  ve kaygan havuz kenarları, kızgın kumlar, etraftaki hareketli çocuklar ve objeler (su topu, deniz yatakları vs) düşünüldüğünde tehlikeli bir durum ile karşı karşıya kalma ihtimali oldukça artar. Dolayısıyla takılma, dengeyi kuramama, çarpışma gibi basit kazaların yarattığı büyük problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple yavaş, sakin ve çevreye karşı da aşırı dikkatli hareketlerde bulunulmalıdır. Mümkünse eşiniz veya bir yakınınız sürekli yanınızda bulunmalıdır ve gerekli durumlarda size anında yardımcı olabilmelidir. Aşırı yorulmaya yol açacak uzun yüzmeler, dalma, su kayağı, sauna, jakuzi gibi aktiviteler kesinlikle yapılmamalıdır. Boyu geçmeyen mümkünse omuz altı hizasında yüzülmeli, yorulduğu anda ayaklar yere basılarak dinlenilmelidir. Her sporda olduğu gibi öğünlerden hemen sonra yüzülmemeli aradan 1-2 saat geçmesi beklenmelidir. Unutulmaması gereken en önemli konulardan biri de yazın özellikle sıcak havalarda solunum ile birlikte fark edilemeyen sıvı kayıplarının arttığıdır. Bu yüzden sıvı alımına dikkat etmeli ve sıvı kaybından kaçınılmalıdır. Yüzmeye başlanmadan önce yeterli ısınma ve basit germe hareketleri yapılarak kaslar aktiviteye hazırlanmalıdır. Yoksa gebelikte normalde de daha sık gördüğümüz kramp girme ihtimali artacaktır. Yüzerken sizi zorlamayacak, yüzmeye alıştığınız stil tercih edilmelidir.

Güneşin etkilerinden azami şekilde korunmak gerekir. Mümkün olduğu kadar güneşe çıkılmamalı, kesinlikle güneşlenilmemeli, gölgede otururken bile özellikle yüze olmak üzere tüm vücuda yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülmelidir. Yüzdükten sonra ıslak mayoyla oturulmamalı, fazla vakit geçirmeden kurusu ile değiştirilmelidir.
Gene bize sorulan en sık sorulan sorulardan bir diğeri de "deniz mi yoksa havuz mu tercih edilmeli ?" olmaktadır. Genel olarak deniz daha hijyenik olduğu için gebe olmayan kişilerde olduğu gibi gebeler için de daha güvenlidir. Havuzlarda bir çok kişinin yüzmesine bağlı olarak enfeksiyon etkenlerinin bulunma riski daha fazladır. Fakat hijyenik olarak sağlıklı olan havuzlara da rahatlıkla girilebilir. Havuzlara dezenfeksiyon amacıyla bazı maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin dozu aşırıya kaçmadan iyi bir şekilde dezenfekte edilmiş bir havuzun gebeliğe zararı olmaz fakat havuza dezenfeksiyon amacıyla katılan bazı maddelerin de özellikle aşırı dozlarda gebeliğe zarar verebileceği düşünülmektedir. Son yıllarda ozonla temizleme yöntemleri sayesinde dezenfektan madde kullanımı çok azalmıştır. Sürekli kullanacağınız bir havuz ise temizlenme yöntemi hakkında baştan bilgilenmeniz doğru olacaktır.

Beklemediğiniz bir şikayetiniz olduğunda da hemen doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Arslan

Prof. Dr. Murat ARSLAN, 1971 yılında Burdur'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1988 yılında İzmir Fen Lisesi'nde, tıp eğitimini ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (İngilizce) tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2001-2002 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2002-2006 yılları arasında ise Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Murat ARSLAN, bu zaman zarfında 2004 -2005 yılları arasında ABD'de ilk tüp bebek merkezi olan The Jones Institute for Reproductive Medicine'da çalışmalar yapmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. 2006 yılında Bursa Acıbadem H ...

Etiketler
Gebelikte yaz tatili ve yüzme
Prof. Dr. Murat Arslan
Prof. Dr. Murat Arslan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube