Gluten nedir ve tedavisi

Gluten nedir ve tedavisi

Son dönemlerin en çok tartışılan konusu “Gluten” sadece tahıllarda değil, pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, kozmetik ürünlerde ve diş macununda bile bulunuyor.

Glutenin; buğday, kavuzlu buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir proteinler ailesinin genel adıdır.

Gluten; tahıllar dışında pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli gibi besinlerde bulunur. Toksik bir protein olan gluten,  ayrıca gıda sektörü dışında diş macunlarında, şampuanlarda, maskaralarda, kremlerde, ilaçlarda, rujlarda kıvam artıcı olarak kullanılmaktadır.

Gluten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen normal bir proteindir. Ancak, bazı kişiler gluteni sindiremez. Bu kişiler çölyak hastalığı olarak adlandırılan gluten intoleranslılarıdır.

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus adı verilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır.

 Başka bir tanımla çölyak hastalığı yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Bunun en önemli belirtileri ise yaygın olarak şişkinliktir. Özellikle yemekten sonra ağrı verecek kadar şişkinlik oluşur. İshal, kabızlık ve kötü kokulu dışkı kişinin ishal ya da kabız olması en önemli belirtileridir. Karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk hissi, cilt sorunları, depresyon ve nedensiz kilo kaybı da bunun belirtileri arasında sayılabilir.

Bu makale 30 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü

Prof. Dr. Yüksel GÜMÜRDÜLÜ, 1964 yılında Adana’da doğmuştur. 1988 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılına kadar 7 yıl boyunca T.C. Sağlık Bakanlığı Konya 9 No’lu Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak çalışmıştır. 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 1999  yılında “Sirozda otonom nöropati, mide boşalma zamanı ve sisapridin mide boşalma zamanı üzerine etkisi’’ başlıklı tez çalışmasıyla mezun olarak İç Hastalıkları Uzmanı unvanı almıştır. 1999-2002 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda “Helicobacter pylori pozitif ve negatif hastalarda kobalamin eksikliğinin endoskopik, histolojik ve hematolojik parametrelerle olan ilişkisi’’ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gluten hastalığı
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü
Adana - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube