Gıda allerjisi ve ankilozan spondilit

Gıda allerjisi ve ankilozan spondilit

Besin alerjileri, bağırsak mikrobiyom kompozisyonunu değiştirerek Ankilozan Spondilit (AS) riskini ve klinik şiddetini artırabilir. Spesifik alerjenler ve AS arasındaki ilişkiyi tanımlamak için, AS hastaları ve sağlıklı katılımcılar arasındaki 14 besin antijenine özgü immünoglobulin IgG’nin serum seviyesindeki farklılıkları araştırıldı.

Bu antikorların seviyeleri ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişki, enflamatuar marker C-reaktif protein (CRP) ölçülerek değerlendirildi. Ocak 2015 ve Ekim 2017 arasında Batı Çin Hastanesi’nde antijene özgü IgG testleri uygulanan 75 AS hastası ve 78 sağlıklı kontrol ve 14 besin allerjenine karşı spesifik IgG için enzim bağlantılı immünosorbent deneyleri yapıldı kullanılan allerjenler: pirinç, yumurta, mantar, süt domuz, tavuk, sığır eti, yengeç, morina balığı, mısır, soya fasulyesi, domates, karides ve buğday. AS hastalarında, sağlıklı katılımcılara göre anlamlı derecede yüksek sığır, yengeç ve domuz eti kaynaklı IgG seviyeleri tespit edildi.

Memeli kırmızı etinde baskın doğal antijen olan α-Gal’in AS’in patogenezinde potansiyel bir rol oynayabileceği ve bu nedenle AS hastalarının sığır eti, yengeç ve domuz eti gibi bu tür allerjenik yiyecekleri günlük diyetlerinden çıkarmaları gerektiği görülmüştür.

Tüm romatizmal hastalıklarda bağırsak mikrobiyatasının yapısının bozulması klinik şiddette artmaya neden olur. Gıda allerjileri çağımızda kompleks karmaşık hazır gıdalarla daha da artmaya ve anlam verilemeyen kinik bulguların başlamasına neden olmaktadırlar.

Öneriler :

Hazır ve işlenmiş hayvansal ürünlerden uzak durulmalı

Bağırsak mikrobiyatasını desteklemek amaçlı olarak her gün ev yapımı yoğurt ve arada turşu tüketilmeli. Damak zevkine göre kefir de tüketilebilir.

Soğan ve sarımsak tüketimi öncelikli gıdalarımız arasına alınmalı.

Mümkünse büyük baş hayvan eti – ürünleri tüketimine, bağırsak yüzey bütünlüğü ve canlı floranın normalleşmesi sonrası geçilmelidir.

Bu makale 3 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ceyhun Nuri

Dr.Ceyhun Nuri, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ankilozan spondilit tanısı
Dr. Ceyhun Nuri
Dr. Ceyhun Nuri
Ankara - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube