Gebelikte kilo değişimi

Gebelikte kilo değişimi

    Rahatça kilo almak için daha geçerli  bir sebebiniz olamaz . 40 haftalık  gebelik boyunca tam olarak kaç kilo almanız gerektiği  , hamile kalmadan önce kaç kilo olduğunuza bağlı bir şeydir. Genellikle kilo alım hedefleri ,  hamilelikten önceki vücut kitle endeksinize göre hesaplanır. (Vücut kitle endeksi:kilo/boyun karesi ) Vücut kitle endeksiniz normal değerler arasında ise, yani 18,5-26 arasında ise  gebelik boyunca almanız gereken kilo 11-16 kg arasında olmalı. Hamileliğe kilolu başladıysanız yani vücut kitle endeksiniz 26-29 arasında ise almanız gereken kilo 7-11 kg arasında olmalı. Obez olarak gebe kaldıysanız, vücut kitle endeksiniz 29 dan yüksek ise almanız gereken kilo 7-9 kg arasında olmalı. Tam tersine çok zayıf gebe kaldıysanız 13-18 kg arasında kilo alabilirsiniz.

Vücut Kitle Endeksi

Almanız Gereken Ortalama Kilo

18,5 dan az (zayıf)

13-18 kg

18,5-26 (normal)

11-16 kg

26-29 (aşırı kilolu)

7-11 kg

29 dan fazla (obez)

7-9 kg

  Kilo almak sadece  ne yediğiniz ya da ne kadar yediğinizle ilgili  değildir gebelikte. Metabolizma hızı, genetik yapı, hareketliliğiniz, mide bulantısı ve kusma gibi yaşadıklarınız, nelere aşerdiğiniz gebelikte kilo alımınızı etkiler.

    Gebelikte kaç kilo aldığınız önemlidir ama daha önemlisi kiloyu ağır ve istikrarlı almaktır. Yani kilo alma hızınız aldığınız kilo kadar önemlidir. Bunun nedeni:

1-Bebeğinizin tüm gebelik boyunca  muntazam bir besin ve enerji akımına ihtiyacı vardır.

2-Düzgün bir kilo alımı, vücudunuza aldığı kilolara ve bu kiloların getirdiği zorluklara daha kolay alışmasını sağlar.

3-Kilonuzun yavaş yavaş artması  cildinizin de daha az gerilmesine ve çatlamasına yol açar.

4-Ağır ve istikrarlı alınan kilolar, zamanı geldiğinde daha kolay verilir.

     Düzenli ve istikrarlı kilo almak derken 9 ay boyunca her ay sabit kilo alımından bahsetmiyoruz.  İlk üç ay 1-2 kg almak uygun olacaktır. Ama  bazen aşırı bulantı , kusma  nedeniyle hiç kilo almayabilir, bazen de bundan biraz daha fazla kilo alabilirsiniz. Eğer çok kilo alırsanız hemen paniğe kapılmayın ve diyete girmeyin. Sadece hemen harekete geçip normal akışa geçin. 2. üç ayda haftada ortalama 450-700 gram arasında kilo almak uygun olacaktır. Son üç ayda ise haftada 450 gram almak idealdir.

   Gerçekçi olmak gerekirse kilo alımınızı günü gününe kontrol altına alamazsınız . İdeali 2 haftada bir tartılmak ve ortalama kilo alım hızına kavuşmaktır. Kilo konusunda en iyi sonucu almak için tartılmayı ihmal etmeyin .

ALINAN KİLOLAR -ORTALAMA 14 KİLONUN DAĞILIMI

 Bebek

3,5 kg

Plasenta

0,5 kg

Amniyon mayii

1 kg

Rahim büyümesi

1 kg

Annede artan meme dokusu

1 kg

Annenin artan kan hacmi

2 kg

Annedeki ödem

2 kg

Annenin yağ depoları

3 kg

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer

Op.Dr. Fatma Gençtürk Özer, lisans öncesi orta ve lise öğrenimini Babaeski Lisesinde tamamlamıştır. Ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999- 2004 yılları arasında Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2004 2006 yılları arasında Güngören Kolan Hastanesi'nde,2006 2009 İstanbul Hospital'de, 2006 yılında Medicana İnternational Hastanesi'nde, 2010 2014 yılları arasında Beylikdüzü Kolan Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Fatma Gençtürk Özer, mesleki çalışmalarına  Beylikdüzün'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Türm Obstetrik ve Jinekoloji Derneği, Türk Tabipler Birliği, Derneği, Cinsel ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelikte kilo alımı
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube