Gebelik öncesi hazırlıklar

Gebelik öncesi hazırlıklar

Günümüzde hala pek çok gebelik planlanmadan oluşmakta ve gebelik öncesi yeterli hazırlık yapılamamaktadır. Fakat aşağıda sıralanan hazırlıklar önceden yapılırsa daha sağlıklı bir gebelik geçirmek mümkün olabilir.

1-Hamilelik Öncesi Sağlık Kontrolü Yapılmalı

Hamile kalmadan önce giderilmesi veya hamilelik süresince izlenmesi gereken tıbbi sorunlar varsa bu kontrolde ortaya çıkar. Hamileler için yasak ilaçlar konusunda bilgilendirme, beslenmenin düzenlenmesi, alkol ve sigara gibi alışkanlıkların giderilmesi konularında konuşma fırsatı yaratır

2-Hamilelik ve Doğum Sırasında Doktorunuzun Kim Olacağına Karar Verilmeli

3-Diş Muayenesi Yapılmalı

Hamilelik diş ve dişeti sorunlarını ağırlaştırabilir. Ağız sağlığı ile pek çok müdahalenin gebelik öncesi yaptırılıp bitirilmesi uygun olur.

4-Soyağacınızı İncelemesi Yapılmalı

Genetik veya kromozomal hastalıklar hastalıklar olup olmadığına bakmanız çok önemli olabilir.

5-Hamilelik Geçmişiniz İncelenmeli

Daha önce sorunlu bir gebelik ve doğum geçirdiyseniz , böyle bir şeyin tekrar etmemesi için doktorunuzla görüşün.

6-Bazı Tetkiklerin Yapılması Faydalı Olabilir

Kan sayımı, kan grubu, kızamıkçık , su çiçeği hepatit b, cmv, toxoplasma ya bağışıklık durumunuz gösteren testler ,  tiroid fonksiyon testleri , chlamidya, üreaplasma, mycoplasma gibi düşüklere yol açan bazı cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonların varlığını gösteren testler gibi.

7-Tedavi gerektiren bir hastalık varsa gebelik öncesi tedavi olunmalı .

8-Bazı aşıların tamamlanması faydalı olur.

9-Kronik hastalıklar kontrol altına alınmalı.

Astım, kalp hastalıkları, epilepsi (sara), fenilketonüri, diyabet gibi hastalıklar.

10-Daha iyi beslenmeye başlanmalı

Sağlıklı, dengeli, mevsiminde gıdalarla beslenmeye çalışın. Sebze, meyve , tam tahıllar, süt ürünleri ni diyetinizde arttırın.

11- Folik asit başlanmalı

Günde minimum 400 mcg folik asit içeren bir vitamin hapı başlanmalı

12-Kilo kontrolü sağlanmalı

13-İyi bir egzersiz programı uygulanmalı

Yumurtlamayı engelleyecek kadar aşırı egzersiz yapmamak lazım fakat bebek taşıma ve doğurma gibi zorlu bir işi başaracak kaslara sahip olmak için egzersiz gerekir.

14-Kafeini azaltmalı,alkolü azaltmalı, sigara bırakılmalı , kanunen yasak olan tüm uyuşturucu ve ilaçlardan uzak durulmalı

15-Gerekmedikçe röntgen çekilmemeli.

16-Çevre kirliliğine maruz kalınmamalı

17-Mali anlamda hazırlık yapılmalı

18-Çalışma temposu hafifletilmeli

  Ve korunmayı bırakmak gerekir.

Gebe kalmak için kendinize minimum 6 ay zaman tanıyın . Eğer yaşınız uygunsa , bilinen gebeliğe engel bir durumunuz yoksa süreyi bir yıla kadar uzatabilirsiniz.  

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer

Op.Dr. Fatma Gençtürk Özer, lisans öncesi orta ve lise öğrenimini Babaeski Lisesinde tamamlamıştır. Ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999- 2004 yılları arasında Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2004 2006 yılları arasında Güngören Kolan Hastanesi'nde,2006 2009 İstanbul Hospital'de, 2006 yılında Medicana İnternational Hastanesi'nde, 2010 2014 yılları arasında Beylikdüzü Kolan Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Fatma Gençtürk Özer, mesleki çalışmalarına  Beylikdüzün'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Türm Obstetrik ve Jinekoloji Derneği, Türk Tabipler Birliği, Derneği, Cinsel ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gebelik öncesi muayene
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube