Fibromiyalji ve manuel terapi

Sabah uyanırken sürekli yorgun mu uyanıyorsunuz? Boyun ve sırt ağrılarınız mı var? Kronik stres ve yorgunluğunu mu var?

Fibromiyalji ve manuel terapi

Sabah uyanırken sürekli yorgun mu uyanıyorsunuz? Boyun ve sırt ağrılarınız mı var? Kronik stres ve yorgunluğunu mu var?

Öncelikle fibromiyalji ne demek onunla başlayalım. Fibro fİbröz dokunun kısaltmasıdır, myo kas, alji de ağrı demektir. Fibromiyalji, yaygın kas ağrılarının olduğu, kronik yorgunluğun eşlik ettiği kas ağrı sendromudur.

Belirtileri:

-Yaygın kas ağrıları

-Yorgunluk ve uyku düzensizlikleri

-El ve ayaklarda karıncalanma,uyuşukluk, şişlik hissi

-Baş ağrısı, ense ağrısı

-Moral bozukluğu,sinirlilik

-Özellikle geceleri acil idrara çıkma ihtiyacı

-Barsak hareketlerinde düzensizlik,huzursuzluk,ishal,kabızlık,karın ağrısı

-İrratable brsak sendromu da eşlik edebilir

Fibromiyalji tanısı için kan testi veya görüntüleme yöntemi yoktur. Önceki yıllarda sırttaki hassas noktaların sayısına bakılarak tanı konulmak ancak günümüzde yorgunluk,sabah ağrılı uyanma,hafıza gibi parametrelerin değerlendirme alınması önerilmektedir.

Fizik muayene ile birlikte şikayetlerin en az3-4 ay sürmesi gerekmektedir.20 li yaşlarda başlayan ve ne yazıkki kadınlarda daha çok görülen bir hastalıktır.

Hastalıkta genetik faktörlerin yanı sıra ruhsal problemler, ekonomik sorunlar,stres, ağrı ve depresyonda etkili olmaktadır.Romatizma hastalıklarla birlikte migren de eşlik edebilir.

Fibromiyalji tedavisinde yeterli ve düzenli uyku almak ilk hedeftir. Bunun için hekimin tavsiyesi ile antideprasan, ağrı kesici ve kas gevşetici kullanılabilir.Kişi yaşam şeklini düzenlemelidir. Ağır sporlardan kaçınmalıdır. Fizik tedavide ise elektroterapi yöntemlerine,yüzeyel ısı ajanları, infraruj, kupa terapi, kuru iğne tedavisi, manuelterapi,mobilizasyon ve manipulasyon teknikleri,medikal masaj, fasya gevşetme teknikleri,bantlama,craniosacral tedavi, kişiye özel eğzersiz programı ile hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve ağrıyı azaltmak hedeflenmektedir.düzenli egzersiz ile kas gücünü optimize etmek solunum ve germe egzersizleriyle gevşeme ve bütünlüğünü azalması sağlanmaktadır.Kas gevşetme teknikleri,doğru nefes alma,yoga meditasyon hem fiziksel hem ruhsal gevşemeyi sağlayarak stresle başetme sağlanmaktadır. Bu sayede düzenli uyku ile kas-ağrı kısır döngüsü kırılmış olmaktadır.

Fibromiyalji ile yaşamak hiç kolay değildir,sabır ve anlaşılmak ister. Düzenli bİr egzersiz programı ve tedavi oluşturulduğunda hastanın yaşam kalitesi yükselir.

Yaşam kalitenizin yüksek olduğu sağlıklı günler diliyorum.

Fizyoterapist Gülsün AVCI

ELKA Fizyoterapi

Bu makale 26 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gülsün Avcı

Fizyoterapist Gülsün Avcı,1987 yılında Afyonkarahisar’ da doğmuş. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunu’da başladığı eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2009 ‘da başladığı çalışma hayatına monofiz fizik tedavi dal merkezi, kaya termal fizik tedavi merkezi ve özel kent hastanesi’nde fizyoterapist olarak görev almıştır. Fizyoterapist Gülsün Avcı,bir çok alanda sertifika ve deneyimi bulunmaktadır. İyi derecede ingilizce bilmekte ve İzmir’de bulunan ELKA Fizyoterapi’de çalışma hayatına devam etmektedir.

Etiketler
Fizyoterapi
Fzt. Gülsün Avcı
Fzt. Gülsün Avcı
İzmir - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube