Erken (genç) yaşta saç beyazlaması ve nedenleri

Erken (genç) yaşta saç beyazlaması ve nedenleri

Saç beyazlaması, folikülllerde saça rengini veren madde olan melanin oluşumunun azalması ile ortaya çıkar. Saçlar yaş ilerledikçe beyazlar. Fakat bazen  genç yaşlarda da saç beyazlaması görülmektedir. Saç beyazlamasının birçok sebebi vardır. Genetik, yapısal ve dış faktörlerden dolayı saçlarda beyazlama olmaktadır.

Saçın beyazlamasına  yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur.

Çok sıcak suyla yıkanan saçlar ve sürekli fön makinesi ile kurutulan saçlarda beyazlama oranı yüksektir.  Saçların beslenmesi ve beyazların önlenmesi için vitaminler alınmalıdır.  B vitaminleri, demir, iyot ve bakırın alınmaması saçın beyazlamasında etkendir.

Saç Beyazlamasının Diğer Nedenleri

Yaşlanma; yaş ilerledikçe vücuttaki melanin üretimi azalır. Bu da saçların önce grileşmesine daha sonra ise beyazlamasına neden olur.

Stres ve travmalar; ani olarak yaşanan travma ve duygusal şoklar, aşırı üzüntü ve aşırı stres saçta ani ya da bölgesel beyazlamalara neden olabilir.

Hipofiz bezi bozuklukları; hipofiz bezlerinin kontrolünde çalışan tiroit bezleri, normalden farklı çalışırlarsa saçtaki melanin sentezini uyaran T3 ve T4 hormonlarını etkiler. Bu da saçların beyazlamasına ve dökülmesine neden olur.

Genetik;  anne, baba ve  diğer aile bireylerinde erken yaşta saç beyazlaması görülüyorsa,  saç da erken yaşta beyazlaması sorununu yaşayabilir.

Anemi; pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur. Özellikle çocuk yaşlarda ve ergenlik dönemlerinde saç beyazlaması sorunu yaşanıyorsa, mutlaka hasta kansızlık açısından araştırılmalıdır.

Werner sendromu; kalıtsal bir hastalık olup, erken yaşlanma hastalığı olarak bilinir. Bu hastalıkta  ses kısıklığı, derinin incelmesi, saç beyazlaması ve saç dökülmesi gibi problemler ortaya çıkar.

Poliosis; saç beyazlaması, grileşmesi ve sadece bölgesel olarak görülen beyazlamalar tıpta poliosis olarak adlandırılır. Doğuştan oluşabileceği gibi, bağışıklık sistemi sorunları ve çeşitli hastalıklardan sonra da oluşabilir.

PRP tedavisi, saç beyazlamasına karşı en etkili medikal tedavidir. PRP tedavisinde, kişinin kendi kanından alınan kök hücreler saç köklerine enjekte edilir. Bu sayede saç kökünde keratin ve melanin üretimi için gereken vitamin, mineral, aminoasit, demir ve çinko alınmış olur.

Bu makale 24 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu

Prof.Dr. Evren Sarıfakıoğlu,1972 yılında ABD, Sakramento şehrinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,Viyana Tıp Fakültesinde 1 yıl okudu ve daha sonraki Tıp Eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak 2002 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık sonrası 2004 yılında Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalına başladı ve 2005 yılında aynı bölüme Yardımcı Doçent olarak atandı. 2008 yılında Ankara Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalında Doçentlik ünvanını kazandı ve aynı yıl Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümüne Ana Bilimdalı Başkanı olarak atandı. 12 yıllık Öğretim Üyeliği görevinde, birçok ulusal ve uluslarası kongrelerde yazısal ve s ...

Etiketler
Saç beyazlaması
Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu
Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube