Erkek cinsel işlev bozuklukları (sertleşme güçlüğü, erken boşalma)

Erkek cinsel işlev bozuklukları (sertleşme güçlüğü, erken boşalma)

Cinsel İsteksizlik

Erkeklerde ilgi/istek azlığı yakınmaları ile yapılan başvurular oldukça nadirdir. Bunun en önemli nedeni cinsel ilgi ve istek azalmasının sıklıkla sertleşme güçlüğüne (uyarılma bozukluğuna) neden olması ve erkeklerin daha çok serleşme güçlüğü yakınması ile başvurmalarıdır. İlgi ve istek bozukluğu ile yapılan başvuruların sıklığını azaltan bir başka etken ise 'erkeklerin her zaman ve her koşulda cinselliğe hazır olduğu' biçimindeki cinsel mittir. Bu tür yanlış / abartılı bilgi ve beklentiler erkeğin yardım arama davranışı içine girmesine engel olmaktadır. Cinsel ilgi ve istek bozuklukları erkeklerde hemen tamamen “azalmış cinsel istek” biçiminde kendini gösterir.

Sertleşme Güçlüğü

Sertleşme güçlüğü cinsel birleşmeyi sağlamak için gerekli sertleşmenin oluşmasında ya da sürdürülmesinde ortaya çıkan inatçı ve tekrarlayıcı yetersizlik olarak tanımlanabilir. Bir uyarılma bozukluğudur ancak cinsel ilgi ve istek kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Erken Boşalma

Erken boşalmanın fikir birliğine ulaşılmış bir tanımı yoktur. “Erkeğin, partneri orgazm olmadan önce boşalması” biçimindeki bir tanım yetersiz kalmakta ve bu tanımlama günümüzde bir cinsel mit olarak kabul edilmektedir. Erkeğin çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde ya da birleşmeden hemen sonra ve arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalma daha iyi bir tanımlama olmaktadır. Boşalma süresi yaş, cinsel birleşme sıklığı, partner özellikleri, ön sevişme süresi ve ortamın uyarıcılığı gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Bundan dolayı erken boşalma sorunu tekrarlayıcı ve inatçı seyrettiğinde bu tanı konur.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaş

Yrd. Doç. Dr. Hakan KARAŞ, 1998-2005 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamıştır. 2006-2011 yılları arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi‘nde psikiyatri ihtisasını tamamlayarak psikiyatri uzmanı olmuştur. 2011- 2013 yılları arasında Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mecburi hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmiştir. 2014-2015 yılları arasında Şişli Kolan International Hastanesi'nde görev yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Hakan KARAŞ, halen US Psikiyatri Enstitüsü bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Klinik pratiğinde destekleyici ve psikodinamik/psikanalitik psikoterapi uygulamaları ile birlikte gerekli durumlarda ilaç tedavisi uygulamaktadır. Ayrıca cinsel sorunlarla başvuran bireyler ve çiftle ...

Etiketler
Erkeklerde erken boşalma
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaş
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaş
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube