En popüler estetik ameliyatları; liposuction ve burun operasyonları

En popüler estetik ameliyatları; liposuction ve burun operasyonları
En popüler estetik ameliyatların başında liposuction ve burun operasyonları geliyor. Liposuction, lazer teknolojisi sayesinde eskisi kadar zahmetli ve iz bırakan bir işlem olmaktan çıktı.

Liposuction yani halk arasında bilinen adıyla yağ emme işlemi, kilo vermek amacından daha çok, vücut şekillendirilmesi için tercih ediliyor. Yaza hazırlık operasyonları içinde, başı çeken işlemlerden biri olan liposuction, karın, basen, baldır gibi bölgelerde oluşan çirkin görünümden kurtulmak isteyenlerin gözdesi. Üstelik yağ emme işlemi eskisi kadar zahmetli de değil. Lazer teknolojilerinin de devreye girmesiyle hem işlem sonrası komplikasyonlar azalıyor, hem de daha verimli sonuç elde ediliyor. Kanülleri bir milimetreden bile daha incelikte olduğu için vücutta iz ya da kanama oluşma riskini neredeyse sıfıra indiriyor. Liposuction işleminde elde edilen yağ dokusu, zengin bir kök hücre kaynağı. Plastik cerrahlar, hastadan elde edilen bu yağı yine hastanın kendi yüzüne enjekte ederek ‘doğal gençleşme’ sağlayabiliyor.  

YAĞ HÜCRELERİNİ PARÇALIYOR

Yağ aldırma işlemindeki en yeni teknolojilerden biri ‘smartlipo’ olarak adlandırılıyor. İşlem; lazer teknolojisini kullanarak yağ hücrelerinin parçalanması ve vakum yardımıyla parçalanan yağ hücrelerinin emilmesi şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu işlemde temel avantajın, lazer teknolojisini kullanarak liposuction operasyonunun daha kolay hale gelmesi olduğunu söylüyor ve işlemin detaylarını şu şekilde özetlenir: Lazer ışını, yağ hücre duvarını parçalayarak yağı sıvı hale getirir. Lazer, kılcal damarlardaki kanamaları da engeller. Aynı zamanda lazer ışını cilt altında (kontrollü hasar oluşturarak) yara iyileşmesini ve kollajen artırımını hızlandırır. Bu da deride daha sağlıklı bir toparlanma ve sıkılaştırmayı sağlar.

SMARTLİPO DAHA AVANTAJLI

Klasik liposuction işlemine göre çok daha avantajlı olan ‘smartlipo’nun vücuda daha az hasar verdiğine değinen Karaltın “Çünkü kullanılan kanüllerin çapı bir milimetreden daha azdır. Aynı anda kılcal damarlarda da kanamaları engellediği için, hiç kanama olmaz. Ödem ve morarmalar kesinlikle daha azdır. İyileşme süresi çok daha kısadır. Lazer etkisiyle ciltteki sıkılaşma daha hızlı gelişir. Vücudun tüm bölgelerine uygulanabilir olması en önemli avantajlarından biri” diye konuşuyor.

YAĞDAN KÖK HÜCRE

Göbek çevresindeki yağ hücrelerinde kök hücreden zengin yağ hücreleri bulunuyor. Estetik cerrahi, bu bilimsel gerçeği kullanarak o bölgeden alınan yağ hücreleriyle vücudun diğer bölgelerini gençleştirmeyi de başardı.Sıklıkla yüz gençleştirmede kullanılan yağ enjeksiyonu hakkında ise: Bu işlemi ağrısız, genel anestezi gerektirmeden günübirlik girişimsel bir işlem olarak tanımlayabiliriz. Kök hücreden zengin yağ enjeksiyonunun temelde iki etkisi var. Birincisi, işlemden hemen sonra ortaya çıkan etki; üç boyutlu değişiklik yaratması. Örneğin; yüzde yaşlanmaya bağlı olarak hacim kaybına uğrayan bölgeye tekrar hacim kazandırarak gençleştirmeyi sağlaması. İkincisi ise kök hücre özelliği taşıdığı için uzun vadede ciltte yenilenme, canlılık, parlaklık (gençlik) belirtileri gerçekleştirmesidir.

YÜZ GERMEDE ‘GİZLİ İZ’ KALIR

Yüz germe ameliyatı yüz ve boyun derisindeki sarkıklığın giderilmesi için yapılır. Derialtındaki ‘fasya dokusu’ sıkılaştırılır. İdeal kişiler; yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış, ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş, başka sağlık problemi olmayan kişilerdir. Genellikle 40 yaş üzeri erkek ve kadınlara uygulanır. Yüz germe ameliyatı sırasında işleme, yüzün daha güzel ve daha genç görünmesi için burun ve gözkapakları estetiği, alın germe, kaş kaldırma operasyonları da eklenebilir.

AMELİYATTA BİRKAÇ İŞLEM YAPILABİLİR

İnce kırışıklıklar için dolgu maddelerinin enjeksiyonu (yağ, hyalurinik asit vb) veya peeling (mekanik, kimyasal, lazer) yapılabilir. Yüz germe ameliyatı iz bırakan bir ameliyattır. Ancak bu iz belirgin değildir. İzler, saçlı deri içinde, kulak önü ve arkasında gizlenir. Çene altı bölgesindeki yağlar alınırsa, çene altında 3-4 santimlik bir iz kalır. Gözkapağı ve alın germe eklenirse, göz kapaklarında ve saçlı deri içinde ek izler kalır. Ancak genel olarak bu izler belirgin olmayan ve gizlenebilen izlerdir.

Estetik burun ameliyatı ne zaman faydalı? Yaş sınırı ne olmalı?

Bu sorular da şu uyarılarla yanıtlanıyor: Estetik burun ameliyatı için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir. Ergenlik çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemesi daha uygundur. Yani genç kızlar 16-17 yaş civarı, erkeklerse biraz daha ileri bir yaşta ameliyat olabilir. Estetik burun ameliyatında burun küçültülebilir veya büyütülebilir, burun ucunun şekli değiştirilebilir, kemer alınır, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir. Aynı zamanda travmatik şekil bozuklukları için veya nefes almadaki bazı problemler nedeniyle de yapılabilir. Her 10 kişiden birinde ikinci bir ameliyat gerekebilir. En yetenekli ve deneyimli cerrahların dahi başına gelebilir. 
 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın

Prof. Dr. Mehmet Veli KARAALTIN, Kerkük - Irak'ta doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Klondike Elementary School, lise öğrenimini Al-Sharkiye Lisesi'nde (Musul-Irak) bitirmiştir. 1991 yılında İstanbul Ünivesitesi İngilizce Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1997 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1998-2004 yılları arasında ise Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasını yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Mehmet Veli KARAALTIN, pek çok mesleki kurs, eğitim ve sertifika programına katılmıştır bunlardan bazıları şöyledir; ECFMG, Educational Commission for Foreign Medical Graduates sertifikasyonu (1998) Mikrocerrahi kursu eğitim sertifikası - 58. Übungskurs für Mikrochirurgie der GefŠβe und Ne ...

Etiketler
Plastik cerrahi
Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın
Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube