Elektrokardiyografi (ekg) nedir? ne işe yarar?

Elektrokardiyografi (EKG) kalbin elektriksel aktivitesinin kağıt üzerine yazdırılmış şeklidir. Bu metodla hastanın kol, bacak ve de göğsün ön yüzünün cilt yüzeyine yerleştirilen elektrodlar ile kalbin elektrik aktivitesi monitörde gösterilip özel bir kağıda yazdırılır. EKG kalp ritmini ve istirahatteki kalp hızını göstermede oldukça yararlı, yaygın ve girişimsel olmayan bir yatakbaşı tanı aracıdır. EKG ile ritm ve ileti bozuklukları başta olmak üzere kalpteki yapısal değişiklikler gösterilebilir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanan hastada kalp ritmi veya kalp hızı üzerinde ilacın zararlı etkilerinin olup olmadığı EKG ile anlaşılabilir. Bunun yanında ilaç zehirlenmeleri veya doz aşımı gibi durumlarda da EKG oldukça yol göstericidir.

Elektrokardiyografi (ekg) nedir? ne işe yarar?

Elektrokardiyografi (EKG) nedir? Ne işe Yarar?

Elektrokardiyografi (EKG) kalbin elektriksel aktivitesinin kağıt üzerine yazdırılmış şeklidir. Bu metodla hastanın kol, bacak ve de göğsün ön yüzünün cilt yüzeyine yerleştirilen elektrodlar ile kalbin elektrik aktivitesi monitörde gösterilip özel bir kağıda yazdırılır.

EKG kalp ritmini ve istirahatteki kalp hızını göstermede oldukça yararlı, yaygın ve girişimsel olmayan bir yatakbaşı tanı aracıdır. EKG ile ritm ve ileti bozuklukları başta olmak üzere kalpteki yapısal değişiklikler gösterilebilir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanan hastada kalp ritmi veya kalp hızı üzerinde ilacın zararlı etkilerinin olup olmadığı EKG ile anlaşılabilir. Bunun yanında ilaç zehirlenmeleri veya doz aşımı gibi durumlarda da EKG oldukça yol göstericidir.

EKG aşağıda belirtilen kalpteki yapısal değişiklikleri göstermede oldukça etkilidir:

– Kalp damar tıkanıklıkları, kalp krizi varlığı ve evreleri

-Kalbin atım sayısı

-Kalp ritmi

-Çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması ve bayılma gibi durumlarda ritm bozukluğu

-Ekstraatımların varlığı ve çıkış yeri

-Kalp blokları

-Kalp pili ihtiyacı veya pil ritmi

-Karıncık ve kulakçık genişlemesi

-Kalp duvarı kalınlık artışları

-Kan elektrolit düzey bozukluklarının kalp ritmi üzerine etkisi

Elektrokardiyografi (EKG) nasıl çekilir?

EKG genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı veya nefes darlığı ile hekime başvuran hastalarda çekilir. EKG cihazı kolay taşınabilir olması nedeniyle her yere götürülebilir. Böylece yatan hastanın EKG odasına götürülmesi gerekmez. Ağrısız, acısız bir yöntemdir ve işlem süresi yaklaşık 2-3 dakikadır.  İşlem öncesinde, boyun ve bilekte yer alan takılar çıkarılmalıdır. Hastanın belden yukarısındaki kıyafetleri çıkarılır ya da mümkünse yukarı sıyırılır ve muayene masası üzerine sırt üstü yatırılır. Elektrotların daha iyi yapışması için cilt yüzeyi özel bir solüsyonla temizlendikten sonra elektrotlar, göğüs, bacak ve kol bölgesine yapıştırılır. 2-3 dakikalık çekim boyunca hastanın çok fazla hareket etmemesi ve konuşmaması istenir. Çekim tamamlandıktan sonra kişi hazırlanırken EKG cihazı tarafından elde edilen veriler grafiğe dönüştürülür ve elektrokardiyogram adı verilen kağıda yazdırılır.

Özetle EKG acil servis ve kardiyoloji polikliniklerindeki en önemli, pratik, ucuz teşhis araçlarından biridir. EKG yaygın olarak her hekim tarafından yorumlanabildiği gibi bazı karmaşık durumlarda kardiyolog hekim tarafından incelenmelidir.

Bu makale 9 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak

 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ekg
Prof. Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak
Prof. Dr. Hüseyin Altuğ Çakmak
Bursa - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube