Duygusal açlık

Duygusal açlık, kişinin içsel dünyasında bir eksiklik veya boşluk hissettiği durumları ifade edebilir. Bu durumda kişi, duygusal tatmin ve bağlantı ihtiyacını karşılayacak bir şey arayabilir. Bu, bazen yanlış yollara sapmaya veya sağlıksız davranışlara yönelmeye neden olabilir, örneğin aşırı yeme, alkol veya madde kötüye kullanımı gibi.

Duygusal açlık

Duygusal Açlık/''Duygusal yemek yeme'' olarak da bilinir
Duygusal açlık hastalığının birçok sebebi vardır ancak en önemlisi psikolojik problemler. Mutsuzluk, kaygı, stres gibi duygulardan kurtulmanın yollarından bir tanesi duygusal yemek yeme olarak görülür. Bazı kişiler yaşanılan sorunların çözümünü yemek yemede ararlar, yemek yedikten sonra ise yüksek bir pişmanlık duygusu duyarlar ve tokluk hissini yaşayamazlar. Genel olarak gece saaatlerinde abur cubur, tatlı yemeye elvirişliyseniz, etrafınızdaki insanlar yemek yerken aç olmasanızda yemek yiyor, ağzınız sırf boş durmasın diye bir şeyler atıştırıyorsanız, yemek yiyemediğinizde öfkeleniyorsanız,  televizyon gibi uğraşlarınız sırasında bir şeyler atıştırıyorsanız duygusal açlık hastalığına yakalanma ihtimaliniz yüksektir.
Duygusal açlık hissiyle başa çıkabilmek için
Öncelikle ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi ve hangi ruh halinde yemek yemeğe yöneldiğinizi öğün günlüğü tutarak notlar alın
Gerçekten aç olup olmadığınızı kontrol edin
Stresli durumlarda yemek yemek yerine nefes egzersizleri, yürüyüş gibi alışkanlıklar edinmeye çalışın
Gerçekten aç olup olmadığınızı kontrol edin ve açlık hissini sağlıklı atıştırmalıklarla bastırabilirsiniz.
Günlük almanız gereken su miktarını almayı unutmayınız
arkadaşlarınızdan, diyetisyenlerden ve ruhsal sorunlarınız için psikologlardan destek alarak duygusal açlık hissinden kurtulmanız mümkündür. 

 

 

Bu makale 16 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Aslıhan Kaplan

Psikolog Aslıhan Kaplan , 1998 yılında İnnsbruck Avusturya’da doğdu. Lise öğrenimini Ahmet Avcı Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamlamıştır. 2022 yılında Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Onur derecesi ile mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca Uşak Değişim ve Psikoloji Merkezi, Bursa Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bursa Ametrin Kurumsal Danışmanlık Merkezi ve Almanya Münih Neuro-Psychiatrisches Zentrum’da stajlarını tamamlamıştır. Bu merkezlerde stajyer psikolog olarak görev yapmış olup çocuk, ergen ve yetişkin klinik görüşmelerinde bulunmuştur. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Bursa Pak Psikoloji ve Danışmanlık Merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi üzerine hizmet vermektedir.   Uyguladığı Testler Minnesota Çok Yönlü Kişilik Değerlendirme Yetişkin Testleri Çocuk Değerlendirme Testleri Wechsler Çocuklar için ...

Etiketler
Duygusal açlık
Psk. Aslıhan Kaplan
Psk. Aslıhan Kaplan
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube