Çocuklara sınır koyma

Sınırlar, öğrenme ve keşfetme sürecinde önemli bir role sahiptir. Çocuklar sınırlarını bildikleri alanlarda kendilerini güvende hissederler. Sizden güvende hissetmelerini sağlayacak sınırları çizmenizi, belirlediğiniz sınırları da korumada kararlı olmanızı beklerler. Sınırlarını bilen çocuk, sınırları nereden ve nasıl zorlarsa ne ile karşılaşacağını bilir ve bu sebeple kendisini riske atacak hamleler yapmaz.

Çocuklara sınır koyma

Sınırlar, öğrenme ve keşfetme sürecinde önemli bir role sahiptir. Çocuklar sınırlarını bildikleri alanlarda kendilerini güvende hissederler. Sizden güvende hissetmelerini sağlayacak sınırları çizmenizi, belirlediğiniz sınırları da korumada kararlı olmanızı beklerler. Sınırlarını bilen çocuk, sınırları nereden ve nasıl zorlarsa ne ile karşılaşacağını bilir ve bu sebeple kendisini riske atacak hamleler yapmaz. Çocukların hepsi, yeterliliklerini fark etmek ve var olanın üzerine çıkarabilmek için, kendi yaşamlarına ait özgürlük, güç ve kontrole ihtiyaç duyarlar. Böylelikle çizilen sınırlar çocuğa ihtiyaç duyduğu özgürlük, güç ve kontrol imkanını sağlar.Sınırlar; her yaş için yeniden ayarlanmalıdır ve çocuğun kişilik özelliğine uygun olmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuklara “çok rahat” bir hayat sunmak, onlara uzun vadede “yarar” sağlamak değil, “zarar” vermek anlamına gelir.
Çocuklara sınırlarını belirlerken somut örnekler vererek ve yapacağı davranışın sonucunda neler olabileceğini dile getirerek belirleyebilirsiniz. Uzun uzun kurulan cümleler ve soyut içerikler çocuklar tarafından anlaşılır olmayacaktır. Örnek olarak pencereden sarkan çocuğa neden sarkmaması gerektiğini anlatırken bir cetveli masanın kenarına koyup dengeyi kaybettiği takdirde yere düşeceğini göstermek, kendisinin de neden sarkmaması gerektiği konusunda somut bir örnek olacaktır.

Sınırlar çok esnek olduğunda: çizilen sınırların geniş, gevşek ve belirsiz olması, bir anlamda sınır olmaması anlamına gelir. Bu koşullarda çocuk, neyi, ne zaman, nasıl ve ne için yaptığını ya da yapması gerektiğini bilmediğinden, gerçek yaşama dair işe yarar deneyimler elde edememektedir.

Sınırlar çok katı olduğunda: çizilen sınırların çok katı, tartışılamaz ve değiştirilemez olduğu ailelerde de sıkıntı yaşanır. Bu tarz ailelerde çocuklara yeni yollar deneme ve araştırma için gereken özgürlük verilmemekte ve öğrenme için gereken zeminler engellenmektedir. 

Sınırları Belirken:

1-duygularını ve isteklerini anlayın
2-sınırı ifade edin
3-somut örnekler verin
3-alternatif farklı seçenekler sunun

Bu makale 14 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Aslıhan Kaplan

Psikolog Aslıhan Kaplan , 1998 yılında İnnsbruck Avusturya’da doğdu. Lise öğrenimini Ahmet Avcı Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamlamıştır. 2022 yılında Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Onur derecesi ile mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca Uşak Değişim ve Psikoloji Merkezi, Bursa Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bursa Ametrin Kurumsal Danışmanlık Merkezi ve Almanya Münih Neuro-Psychiatrisches Zentrum’da stajlarını tamamlamıştır. Bu merkezlerde stajyer psikolog olarak görev yapmış olup çocuk, ergen ve yetişkin klinik görüşmelerinde bulunmuştur. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Bursa Pak Psikoloji ve Danışmanlık Merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi üzerine hizmet vermektedir.   Uyguladığı Testler Minnesota Çok Yönlü Kişilik Değerlendirme Yetişkin Testleri Çocuk Değerlendirme Testleri Wechsler Çocuklar için ...

Etiketler
Sınır koyamama
Psk. Aslıhan Kaplan
Psk. Aslıhan Kaplan
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube