Dövme silme nasıl yapılır?

Dövme silme nasıl yapılır?

Dövmeleri yok etmek amacıyla kullanılan lazer ışınları deri yüzeyine zarar vermeden geçerek deri içindeki koyu renkli dövme pigmentine ulaşır. Dövme pigmenti lazer ışığını emerek bu enerjiyi dönüştürür. Bu sayede deri içindeki büyük parçalar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır. Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrılmış dövme boyasını daha kolay emer ve yok eder.

Dövme türleri

Günümüzde dövme silme lazerleri çok ileri teknoloji ile üretilir. Birçok ana rengi lazerle silmek mümkün olmakla birlikte mor, pembe, sarı renklerin bazı tonları ten rengi ve beyaz renkli dövmeler maalesef lazerle kolayca silinemez. Bu nedenle ileride dövme sildirmeyi düşünenlerin lazerle çıkması zor veya imkansız olan renkleri kullandırmamaları önemlidir.

Dövme silme seans sayısı

Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme 5-15 seans aralığında gerçekleşir.

İşlem öncesi hazırlık

Tedaviden 2 hafta kadar öncesinden itibaren tedavi alanını güneşten korumak önemlidir. Tedaviden 1 gün önce ve tedavi günü aspirin ya da kan sulandırabilen diğer ilaçlar alınmamalıdır.  Demir ilacı kullanılıyorsa tedaviden 1 hafta önce kesilmelidir.

Uygulama sırasında ağrı duyulması

Ağrı kişiye özel bir duyum olduğundan uygulamada hissedilen ağrı hissi, kişiden kişiye değişir. Genelde dövme silme işleminde anestezik kremle uyuşturmak ve işlem sırasında soğuk hava ile tedavi alanını soğutmak ağrı hissini azaltmaya yardımcı olur.

Dövme silme seans aralığı

Dövme silme seans aralıkları 6-8 haftadır.

Tedavi sonrası

Tedavi alanına düzenli aralıklarla buz kompleksi yapmak, 2 gün sıcak su, sauna, buhar banyosu gibi uygulamalardan uzak durmak önemlidir. Deride kabuklanma varsa kabuklanma düzelinceye kadar havuza veya denize girmemek yerinde olur.

Lazerle dövme silme tedavilerinin büyük çoğunluğunda kalıcı bir lekelenme veya iz gelişmez. Kişinin geçmişte keloid, hipertrofik skar gibi bir sorunu olmuşsa sorun gelişme riski artar. Uygulama öncesi ve sonrası gerekli önlemler alındığında genellikle sorun yaşamadan dövme silmek mümkün olur. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan

Uzm. Dr. Mukaddes Özcan, Nazilli’de dünyaya geldi. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Balıkesir ve Bursa’da pratisyen hekim olarak çalışmalarını sürdürdü. Ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji alanındaki ihtisasını tamamladı. İhtisası süresince mantar hastalıklarıyla ilgili önemli ölçüde deneyim kazandı ve tez konusu olarak da bu alanı seçti. Dr. Özcan, mecburi hizmetini Bilecik Devlet Hastanesi'nde tamamlamasının ardından Bursa’da Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü olarak görev yaptı. Bu görev kendisine frengi (sifiliz) ve cüzzam (lepra) hastalığı ile ilgili çalışma fırsatını verdi. Dr. Özcan, Bursa Devlet Hastanesi' nde dermatolog olarak çalışırken aynı zamanda kendi muayenehanesinde hasta kabul etmeye başladı. Dr. Özcan, kamudaki hizmetini tamamlamasının ardından çalışmalar ...

Etiketler
Dövme silme merkezi
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube