Dizin ön bölgesinde ağrı (patellofemoral ağrı sendromu)

Dizin ön bölgesinde ağrı (patellofemoral ağrı sendromu)

Patellofemoral ağrı ( PFA ) diz kapağı kemiği ile uyluk kemiği arasındaki eklemden kaynaklanan ağrıdır. Diz ağrılarının en sık rastlanan sebeplerinden biridir. PFA da diz kapağının altında ve çevresinde ağrı ve çıtırtı vardır. Diz kapağında şişme görülebilir. Patellar kondromalazi adı ile de adlandırılır. Daha çok genç ve orta yaşlılarda görülür, hastalar genellikle atletik yapılı kişilerdir. İleri yaşlarda gonartrozun bir bileşeni olarak görülür. Uzun süre oturduktan sonra, ayağı kalkıldığında ve yürümekle ağrı ortaya çıkar ( sinema belirtisi ). Tekrar oturmakla ağrı geçer. Merdiven inmek ve çıkmak zorlaşır. Eğer diz kapağı alttaki kemiğe doğru bastırılarak hareket ettirirse hasta şiddetli ağrı duyar.

Ağrı kesiciler, soğuk ve sıcak uygulamalar kısmen yarar sağlar. En ideal tedavi, uzun süre yapılacak egzersiz programlarıdır. Ağır sporlardan ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak gerekir. Ayrıca, yumuşak tabanlı ayakkabılar, ayak destekleri dize gelen darbeleri enaza indirir.

Egzersizler :

Egzersiz -1 : (izometrik guadriseps)

Resimdeki pozisyonda olduğu gibi uzanılır, bir kanepe yada koltuğa yaslanarak da yapılır. Sol bacak bükülür, diğer bacak düz olarak uzatılır ve baldır ön kasları sıkılır sıkmaya 10-20 sn. devam edilir. 5-10 defa tekrarlanır diğer taraf için de ( gerekliyse ) yapılır.

Egzersiz-2 : (quadriseps kuvvetlendirme)

Aynı pozisyonda sağ bacak düz olarak havaya doğru kaldırılır ( 5-10 cm ) 5-10 sn tutulur. Bırakılır ve 5-10 defa tekrarlanır.

Egzersiz -3 – ( iliotibial bant ve baldır germe )

Oturma pozisyonunda sol bacak uzatılır, sağ diz bükülür, sağ ayak sol dizinde soluna konulur. Sonra sol dirsekle sağ diz sola doğru zorlanır ve gövde sağa doğru döndürülüp 10-20 sn germe yapılır.

Egzersiz -4 : (iliotibial bant germe)

Şekilde görüldüğü gibi sağ bacak sol bacak önünde çaprazlanır, eller bir arada tutularak alabildiğince öne doğru eğilinir. Sol baldırın dışındaki zorlanma hissedilmelidir. 10-20 sn germe sürdürülecek ve 5-10 defa tekrar edilecek.

Egzersiz-5 : ( harmstring germe )

Diz ve kalça 90 derece bükülür. Daha sonra sol bacak, baldır arka kaslarında zorlanma hissedilinceye kadar düzleştirilir. 5-10 kez tekrarlanır.

Egzersiz -6 : ( kalça iç kaslarını kuvvetlendirme )

Oturma pozisyonunu bir lastik top dizler arasına sıkıştırılır, 5-10 sn tutulur 5-10 kez tekrarlanır.

Egzersiz-7 : ( kalça açıcı kasları kuvvetlendirme )

Sağ diz hafif bükülmüş olarak ayakta durulur. Sonra sağ bacak 30 derece kadar açılır, 2-3 saniye tutulur, yavaşça kapatılır. Kalça ve dizin dönmesine izin vermeyin.

Egzersiz-8:( kalça ve baldır germe )

Sağ diz kıvrılarak oturulur. Sol diz havaya kaldırılır. Sol ayak tabanı yere oturtulur. Sonra, sol diz karşı tarafa doğru gerilir, 20 sn tutulur.

Egzersiz-9:( baldır germe )

Şekildeki pozisyonda bir duvara yaslanılır. Duvardan uzak olan baldırda germe oluşturacak şekilde öne doğru yaylanılır, 10-20 sn bu şekilde durulur, 5-10 defa tekrarlanır.

Bu makale 1 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İrfan Koca

Adıyaman’ın Besni  İlçesi’nde dünyaya gelen Doç.Dr.İrfan KOCA, ilköğretim ve lise eğitimini Besni’de tamamladıktan sonra Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenimine devam etti. 2010 yılında Gaziantep Tıp Fakültesinde uzmanlığını aldı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel OSM Ortadoğu Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı olarak görev yaptıktan sonra, Gaziantep Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesinde öğretim üyesi olarak 4 yıl görev yaptı ve 2015 yılında Doçentlik ünvanını aldı. Özel Medicalpark Hastanesi'nde, Özel NCR International Hospital Hastanesi Hastanesi’nde, Özel Fimer Tıp Merkezi'nde, Özel Osmaniye Sevgi Hastanesi’nde görev yaptı. Ayırca Independent Doctors Association, Syrian American Medical Society gibi uluslar arası sağlık kuruluşlarında Fizik Tedavi ve Rehabilitas ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Egzersiz
Doç. Dr. İrfan Koca
Doç. Dr. İrfan Koca
Gaziantep - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube