Covid-19 ile mücadelede bütüncül tıp yaklaşımı

Covid-19 ile mücadelede bütüncül tıp yaklaşımı

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin'in Vuhan Eyaleti'nde 2019 Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlanan bir virüstür.

Covid-19 nasıl bulaşır?

Koronavirüs virüs damlacık yoluyla bulaşıyor. Damlacık yoluyla bulaşıp, hasta kişinin solunum yolunda olan sıvı partiküllerinin öksürme, hapşırma gibi durumlarda dış ortama salınarak diğer kişileri hasta etmesi ile meydana geliyor. Damlacıkların havada asılı kalmadığı ve hızla yere düştüğü tahmin edilmekle beraber, düştüğü yüzeye yapıştığı ve bu yüzeylere elle temas edildikten sonra, buruna, yüze, göze, ağıza dokunmakla hastalığın bulaştığı bilinmektedir.

Belirtileri nelerdir?

COVID-19, farklı kişileri farklı şekillerde etkilemektedir. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta düzeyde semptomlar geliştirmekte ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmektedir.

En yaygın semptomla; ateş, kuru öksürük, yorgunluk olarak sıralanabilir.

Daha seyrek görülen semptomlar: yaygın ağrı ve sızı, boğaz ağrısı, ishal, baş ağrısı, tat alma veya koku duyusunun kaybı, ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimidir.

Ciddi semptomlar: solunum güçlüğü veya nefes darlığı, göğüs ağrısı veya göğüste baskı, konuşma veya hareket kaybıdır.

* Ciddi semptomlar gösteren kişiler mutlaka doktora görünmelidir.

* Hafif semptomlar gösteren ve başka bir sağlık sorunu olmayan kişiler, tedavi sürecini evde geçirmelidir.

* Virüsle enfekte olan kişiler ortalama 5-6 gün içinde semptomları göstermeye başlar. Bununla birlikte, bu süre 14 günü bulabilir.

Kimler risk altında?

65 yaş üstü kişiler, kronik hastalığı olanlar, obezite sorunu olan insanlar risk grubundadır. Aşağıdaki hastalıklara sahip bireyler koronavirusten korunma için daha fazla önem alması gerekmektedir.

kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı gibi ciddi kalp rahatsızlıkları

Diyabet

kronik böbrek hastalığı

KOAH

vücut kitle indeksi (BMI) 30 veya daha yüksek olan kişiler

Kanser

Ancak sadece risk grubundaki kişiler değil herkes koruyucu önlemlere uymalıdır.

Coronavirus tedavi yöntemleri neler?

Türkiye’de şu anda COVID-19 hastalığı için antiviral olarak favipiravir hammadeli ilaçlar verilmektedir. Ayrıca belirtileri rahatlatmak için ağrı kesici, düşük doz aspirin, ateş düşürücü ilaçlar ve vitamin takviyeleri yapılmaktadır. Hastada solunum sıkıntısı gelişirse hastanede takibiyle birlikte oksijen tedavisi, kortizon ve anti-sitokin ilaçları, plazma tedavisi gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Covid-19 ile mücadelede bütüncül tıp yaklaşımı nasıldır?

Covid-19 enfeksiyonu tedavisinde veya bu enfeksiyona karşı koruyuculuğu güçlendirmek amacıyla klasik tıp yaklaşımı ile birlikte bütüncül tıp önerilerilerinin de dikkate alınmasında fayda vardır. Bu öneriler;

Hastanın klinik değerlendirme sonucuna göre; D3, C vitaminleri, Omega-3 çinko ve iyot solüsyonu gibi takviye ürünler kullanmalıdır.

Zerdaçal, zencefil, kuşburnu, ıhlamur, tarçın gibi bitkisel ürünler tüketilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenilmedir.

Kişinin yaşına, cinsiyetine, vücuduna göre aerobik ve solunum egzersizleri başta olmak üzere düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Yeterli gece uykusu çok önemlidir.

Ozon tedavisi, nöralterapi, glutatyon, yüksek doz C vitamini gibi bütüncül tedavi uygulamaları ile Covid-19 enfeksiyonunun tedavi sürecine olumlu katkılar sunabilir ve hastalığın daha hafif ve vücutta olumsuz etki bırakmadan atlatılmasını sağlayabilir.

Bu makale 6 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İrfan Koca

Adıyaman’ın Besni  İlçesi’nde dünyaya gelen Doç.Dr.İrfan KOCA, ilköğretim ve lise eğitimini Besni’de tamamladıktan sonra Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenimine devam etti. 2010 yılında Gaziantep Tıp Fakültesinde uzmanlığını aldı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel OSM Ortadoğu Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı olarak görev yaptıktan sonra, Gaziantep Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesinde öğretim üyesi olarak 4 yıl görev yaptı ve 2015 yılında Doçentlik ünvanını aldı. Özel Medicalpark Hastanesi'nde, Özel NCR International Hospital Hastanesi Hastanesi’nde, Özel Fimer Tıp Merkezi'nde, Özel Osmaniye Sevgi Hastanesi’nde görev yaptı. Ayırca Independent Doctors Association, Syrian American Medical Society gibi uluslar arası sağlık kuruluşlarında Fizik Tedavi ve Rehabilitas ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Doç. Dr. İrfan Koca
Doç. Dr. İrfan Koca
Gaziantep - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube