Diyabet nedir ?

Diyabet nedir ?

Kan şekeri, glukoz vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar. İhtiyaçtan fazla şeker, gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğer ve yağ hücrelerinde depolanır. Şekerin vücutta enerji olarak kullanılması ve depolanması için insüline gereksinim vardır. İnsülin şekerin kanda yükselmesini önleyen bir hormondur, midenin arkasında pankreas adlı organın beta hücrelerinde yapılır ve kana salgılanır. Yemekten sonra kan şekeri yükselince pankreastaki insülin yapan hücreler uyarılır ve kana insülin verilir. İnsülin kan şekerinin hücre içine girmesini sağlar.

 

Böylece kan şekeri normal düzeyde tutulur, yükselmez. Hücrelere giren şeker burada yakılır ve enerji olarak kullanılır. İnsülin eksikliğinde veya etkisizliğinde şeker hastalığı "diyabet" ortaya çıkar. Kanda şeker miktarı artar ve böbreklerden idrarla dışarı atılır. Diyabet : vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması ve depolayamamasıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erhan Özel

Uzm. Dr. Erhan ÖZEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 1990 yılında Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

1990 - 2005 Yılları arasında Özel Doğan Hastanesi'nde, İç Hastalıkları Uzmanı ve yöneticisi olarak hasta kabulü yapan Uzm. Dr. Erhan ÖZEL, mesleki çalışmalarına İstanbul Bakırköy'de bulunan Özel İdem Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kan şekeri
Uzm. Dr. Erhan Özel
Uzm. Dr. Erhan Özel
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube