Çocuklarda yas tepkileri

Çocuklarda yas tepkileri

     Çocuklar, sevdikleri bir yakınlarını ya da tanıdıklarını kaybettiklerinde çoğu zaman dışarıdan etkilenmiyorlarmış gibi görünseler de aslında içlerinde büyük bir karmaşa yaşarlar. Onlar da tıpkı yetişkinler gibi kaybettikleri kişiye bir ‘’güle güle’’ deme şansının kendilerine verilmesini isterler. Bu sebeple evde, aile arasında yapılacak bir uğurlama töreni ya da çocuğun yaşı ve konumu uygunsa cenaze törenine katılması çok önemlidir. Çocuklar, öncelikle olayın doğru olduğuna inanmak istemezler ve gerçekçi olmayan çabalar içine girerler; kaybettikleri kişiyi ararlar, rüyalarında kaybettikleri yakınlarını görürler, kaybettikleri kişiyle tekrar karşılaştıkları oyunlar oynarlar. Bu çabaların amacı, kaybettikleri kişi ile yeniden bir araya gelebilmektir. 

     -Çocuklar kaybettikleri kişiyi daha çok tanıdık yerlerde veya en son gördükleri yerde ararlar.

     - Fotoğraflar, birlikte gidilmiş yerleri ziyaret etmek çocukların kayıplarını içlerine sindirmelerine yardımcı olur. 

     Çocuklarda genellikle gözlenen yas aşamaları şunlardır:


     Reddetmek: Çocuk, kaybettiği yakınını bir daha göremeyeceğini aklına getirmek istemez; o kişi ile yeniden bir araya geleceğinin hayalini kurar ve bu yönde oyunlar oynar ya da öyküler anlatır. 

     Öfke: Çocuk, yaşadığı olayın geriye dönüşü olmadığını ve hayatının farklı bir şekilde yapılanmaya başladığını fark ettikten sonra hem duruma hem de kaybettiği kişiye karşı öfke duymaya başlar. 

     Hüzün: Çocuk, kaybı için büyük bir üzüntü duymaya başlar. Bu üzüntü hem kaybettiği kişi için hem de kendinde yaşadığı eksiklik içindir. 

     Alışma ve ileriye yönelme: Çocuk, kaybını artık içine sindirmiş ve hayatını o kişi olmadan yapılandırmaya başlamıştır. Düşünceleri daha çok geleceğe yöneliktir. 

     Çocukların, bu aşamalardan belli bir süre ve sıra içinde geçeceklerini düşünmek pek doğru değildir. Bazı çocuklar, bu aşamaları çok kısa bir süre içinde geçebilirken, bazıları belli bir aşamada daha uzun bir süre kalabilirler, hatta zaman zaman geriye dönüşler yaşayabilirler. Bazı çocuklar da, bir süre hiçbir tepki göstermeyip daha sonra yas tepkileri göstermeye başlayabilirler. Yetişkinlere düşen, çocuklarını yakından izlemeleri ve onlara gereksinim duydukları desteği verebilmeleridir.

                                                                                          

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz

Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi'nin psikoloji bölümünü bitirmiş ve aynı yıl Okan Üniversitesi'nde Gelişim Psikolojisi üzerine uzmanlık eğitimine ve çalışmalarına başlamıştır. Halen ‘’Hafif Kognitif Bozukluğu ve Demansı Olan Hastalarda Kognitif Rehabilitasyon Tedavileri’’ üzerinde çeşitli süpervizyonlarla çalışmasını devam ettirmektedir. Kendisi aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin yürütmekte olduğu Wernicke-Korsakoff Sendromlu hastalar ile nöropsikolojik ve kognitif rehabilitasyon çalışmalarında da aktif rol almaktadır. Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, lisans eğitimi süresinde Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Servisi’nde ve Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi’nde bağımlılık, psikoz ve geriatri servislerinde stajla ...

Etiketler
Çocuklarda yas süreci
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube