Çocuklarda besin allerjisi nedir

Çocuklarda besin allerjisi nedir

Besin allerjisi nedir?

Sağlıklı insanlarda problem yaratmayan besin maddelerine karşı kişinin bağışıklık sistemi aracılığı ile aşırı tepki vermesi durumuna besin allerjisi denmektedir. Gıda allerjilerinde, herhangi bir besin alındıktan sonra bağışıklık sistemi tarafından yanlışlıkla yabancı olarak algılanmakta ve
bu gıdaya karşı farklı mekanizmalarla aşırı ve normal olmayan bir tepki gelişmektedir.

Besin allerjisi sıklığı

Besin allerjisi genellikle 1-2 yaşından önce görülmektedir ve 3 yaş altında görülme sıklığı %6 iken yetişkinlerde bu sıklık %1-2 civarındadır. Çocuklarda genel olarak %4-8 oranında görülmektedir. 1 yaş altında %10, 3 yaş altında %6, orta-ağır egzemalı çocuklarda %35 ve astımlı çocuklarda %6 oranında görülmektedir.

Hangi besinler allerji yapar?

Her besinin allerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olmakla birlikte tüm allerjik besin reaksiyonlarının % 90’ından 8 temel besin sorumludur. Bunlar süt, yumurta, yerfıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları (ceviz, badem, antep fıstığı, vs), balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.

Besin allerjisi belirtileri nelerdir?

Gıda allerjisinde gıdaya maruz kaldıktan bir süre sonra bu gıdaya karşı bağışıklık hücreleri tarafından antikor denilen maddeler oluşmakta ve daha sonraki karşılaşmalarda bulgular ortaya çıkmaktadır.Gıda allerjisi doğumdan sonra ilk ortaya çıkan allerjik hastalıklardandır. Çok erken aylardan itibaren bulgu verebilmektedir. Genellikle ilk olarak atopik dermatit (allerjik egzema) olarak kendini belli eder. Bebeklerin ilk aylarda öncelikle yanaklarında, kol ve bacakların dış yüzeyinde kaşıntılı egzemalar oluşabilmektedir. Ayrıca doğumdan sonra erken aylarda sindirim sistemini ilgilendiren allerjik hastalıklar da oldukça sık görülmektedir. Bu tip gıda allerjileri; gıda alımı sonrası fışkırır tarzda kusmalar, kanlı veya kanlı mukuslu ishal, şiddetli karın ağrıları, şiddetli ağlama atakları, uyku bozukluğu, şiddetli ishal, büyüme geriliği,  beslenme bozukluğu ve nadiren tedaviye yanıt vermeyen kabızlık şeklinde bulgu vermektedir. Besin allerjisi daha nadir olarak ta ciltte kaşıntılı kırmızı plaklar (kurdeşen), yaygın kaşıntı ve kızarıklık, dudak, yüz dil, el ve ayaklarda şişme (anjioödem) şeklinde bulgu vermekte,  hatta hayatı tehtid edebilen şiddetli sistemik reaksiyonlar (anafilaksi) gelişebilmektedir.

Gıda allerjileri ani başlangıçlı veya geç başlangıçlı tepkilere neden olabilmektedir;

1. Akut başlangıçlı gıda allerjilerinde belirtiler: Daha çok deri, solunum sistemi ve sindirim sistemini ilgilendirir.

A-Hafif-orta belirtiler

o Yüzde kızarma-dudak etrafı, göz etrafında kaşıntılı kızarıklık, dilde kaşıntı (vücuda yayılabilir)

o Yüz, dudak ve göz etrafında hafif şişlik

o Burun akıntısı-tıkanıklık, gözlerde sulanma, hapşırık

o Bulantı-kusma-kramp-ishal

o Ağız içi ve boğazda kaşıntı ve keçelenme

B-Şiddetli belirtiler

o Hışıltı

o Dil ve boğazda şişme-hırıltılı solunum- sık öksürük veya seste kabalaşma

o Tansiyonda ani düşme-şok

o Baş dönmesi-bilinç kaybı-koma

1. Geç başlangıçlı gıda allerjilerinde belirtiler: Daha çok deri ve sindirim sistemini etkiler.

o Atopik egzema (Tedaviye yanıtsız)

o Reflü – ani eforsuz kusma

o Büyüme geriliği

o Kabızlık veya ishal

o Mukuslu ve/veya kanlı gaita

o Kolik

o Sürekli huzursuzluk ve ağlama atakları
 
 Besin allerjisi düşündüren belirtiler olan çocuklarda ciltten allerji testleri, kandan allerji testleri, allerjen besinlerin alımına ara verilmesi ve besin yükleme testleri gibi testler yapılarak ve çocuk allerji uzmanları tarafından tanı konulmaktadır.
 
Gıda allerji testi nasıl yapılır?

Ciltten allerji testi, kandan allerji testi veya deri yama testi olmak üzere farklı yöntemler vardır. Sadece allerji testleri her zaman kesin tanı koymak mümkün değildir. Mutlaka besin yükleme testleri ile tanı doğrulanmalıdır. Allerji testlerinde allerji saptanmaması allerji olmadığını kanıtlamaz. Çünkü besin allerjisi çok farklı mekanizmalarla oluşabildiği için, her zaman allerji testleri ile tanı konamamaktadır.

Allerji deri testleri doğumdan itibaren yapılabilmekle birlikte genellikle 2 aylıktan itibaren yapılabilmektedir. Allerji testleri, testlerin doğru yorumlanması ve gereksiz test yapılmasını engellemek için mutlaka bir çocuk allerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Alerji deri prick testi: Son teknik aplikatörler ile birden çok alerjen bebeğin sırtına ağrısız olarak uygulanarak yapılan testtir.

Yama (Petch) testi: Besin emdirilmiş özel kuyucukların bebeğin sırtına ağrısız olarak yapıştırılması ile uygulanır. 48. Ve 72. Saat sonunda okunur.
Kanda spesifik IgE ölçümü: az miktarda kan alınarak pek çok allrjene bakılabilir. Böylece bebeğin hangi gıdaya alerjisi olduğu tespit edilebilir. Moleküler alerji testleri: En son çıkan alerji testleridir. Az miktarda (0.5 ml) kan alınarak 300 civarında besin ve inhale alerjene bakılabilir. Bebeğin hangi besine alerjisi olduğu, besinleri pişmiş olarak tolere edip edemiyeceği ve gerçekte alerji yapmayan ama çapraz reaksiyon veren besinlerin bulunmasını sağlar.
Tabi ki bu testler bebekteki alerjinin tipine göre çocuk alerji uzmanı tarafından seçilmelidir. Özellikle sindirim sistemi ile ilgili alerjilerde daha ayrıntılı hücre düzeyinde bakılan testler de yapılabilmaktedir.

Besin allerjilerinde kesin tanı nasıl konur?

Kesin tanı; şüpheli besinin 4-6 hafta süre ile diyetten çıkarılması (besin eliminasyonu), bebeğin düzelmesi ve bu besinin tekrar diyete eklenmesi  (besin yüklemesi) ile tepkilerin tekrar ortaya çıkması ile konmaktadır. Bu test deneyimsiz hekimlerce yapılırsa çocuğun hayatını tehlikeye sokacak kadar kötü sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka bir çocuk allerji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Besin allerjisi tedavisi Diyet Besin allerjisi reaksiyonlarını önlemenin tek yolu çocuğun allerjik olduğu besin ve ürünlerinden kaçınmasıdır. Çok az miktarda alımların bile şiddetli reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır. Anne sütü alan bebeklerin annelerinin de diyet yapması gerekir. Bebek mama kullanacaksa besin allerjisinin tipine göre seçim yapılmalıdır. Örneğin inek sütüne allerjisi olan bebeklerin inek sütü içermeyen mamalar kullanması gerekir. Hangi mamanın kullanılacağına ve nasıl bir diyet uygulanacağına mutlaka çocuk allerji uzmanı karar vermelidir.
 
Besin allerjisinde ilaç tedavisi var mıdır?

Besin allerjisi tespit edilen çocuklarda bulguların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla kullanılabilecek herhangi bir ilaç yoktur, fakat mevcut belirtilerin düzeltilmesi amacıyla hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçlar ve kortizon türevi ilaçlar kullanılabilir.
 
Besin allerjisinin aşı tedavisi var mıdır?

Oral immünoterapi (Aşı tedavisi), hastaları besine alıştırmak ve kalıcı tolerans (besin allerjisinin düzelmesi) geliştirmek amacı ile küçük dozlardan başlayarak düzenli aralarla artan dozlarda gıdanın ağızdan verilmesidir. Ağızdan besin aşı tedavisi yapılabilen gıdalar süt, yumurta, yer fıstığı, ceviz, kivi ve şeftalidir. Bu tedavi şeklinde amaç çocuğun bağışıklık sistemini reaksiyon verdiği gıdaya alıştırmak ve reaksiyon veremez hale getirmektir.

Besin allerjisi düzelir mi?

Besin allerjisinin düzelip düzelmeyeceği hangi besine bağlı allerji olduğu, kaç çeşit gıdaya allerji  olduğu, kaç yaşında teşhis konulduğu, teşhis konulduğunda besin allerjisinin şiddeti, egzema, astım veya allerjik nezle ile birlikte olup olmadığına göre değişmektedir. Süt yumurta, soya ve
buğdaya karşı oluşan allerjilerin 3 yaşına kadar düzelme şansı yüksekken fıstık, balık ve deniz ürünlerine gelişen allerjilerin düzelme şansı daha düşüktür.

Aileler Nelere Dikkat Etmelidir?

Allerjik çocuğu olan ailelerin çocuklarının dışarıda tükettiği her gıdanın içeriğini önceden gözden geçirmesi gerekir. Ağır allerjik tablolar bekleniyorsa ailenin çocuğa uygulaması zorunlu olan hazır epinefrin iğnelerini kullanmayı öğrenmesi gerekmektedir. Bu çocukların sürekli olarak bir çocuk
allerji uzmanı kontrolünde kalması, uzun vadede diğer allerjik hastalıkların erken tanısı ve tedavisi açısından gereklidir.

Bu makale 29 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cem Hasan Razi

Prof. Dr. Cem Hasan Razi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1992 yılında mezun olmuştur ve Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 2000 yılında uzmanlığını almıştır. 2003-2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Astım ünitesinde yandalını yapmış olup, 2007 yılından beri Çocuk İmmünolojisi ve Allerji Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmaktadır. 2013 yılında Pediatri Doçenti, 2019 yılında Profesör Ünvanı almıştır. Meslek hayatına Ankara Platin Tower’daki özel muayenehanesinde devam etmektedir. Prof. Dr. Cem Hasan Razi'nin birçok derneğe üyeliği vardır. Bunlardan bazıları; Türk Pediatri Derneği, Milli Pediatri Derneği, Toraks Derneği, Ulusal Allerji İmmünoloji Derneği'dir. Ayrıca aktif olarak katıldığı kurslar şu şekildedir. Allerjik Hastalıklarda Uygulamalı Tanı ve Tedavi Kursu ( 2004) Çocukla ...

Etiketler
Bebek sağlığı
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Ankara - Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Facebook Twitter Instagram Youtube