Burger hastalığını tanıyalım

Burger hastalığı özellikle genç orta yaşlı erkeklerde görülen, alt ve üst ekstremitelerdeki küçük-orta boy atardamar ve toplardamar tutulumu gösteren ilerleyici bir uç organ damar hastalığıdır. Tıp dilinde Thromboangitis obliterans (TAO) olarakta bilinir. Sigara kullanımı, bu hastalığın en büyük tetikleyici faktörüdür.

Burger hastalığını tanıyalım

Burger Hastalığı

Hareket ve yürüme ile kendini gösteren kladikasyo (topallama) olarak bilinen ağrı Burger hastalığının tipik bulgusudur. Hastaların parmakları el ve ayakları genellikle soğuktur. Uzuvlardaki nabızlar ise çoğunlukla zayıftır veya muayenede alınmayabilir. Yürümekle ayak tabanında ve bacak kaslarında ağrı oluşabilmektedir. Bu ağrı diğer damar tıkanmalarındaki gibi yürüyünce başlar, dinlenince geçer. Hızlı yürümek ve yokuş yukarı çıkmak çok zordur. Ağrı sırasında hastanın daha fazla zorlamaması ve dinlenmesi esastır.

El ve çoğunlukla ayak parmaklarda soğukluk ve uyuşma olabilir. Hastalık ilerledikçe istirahatte gelişen ağrı ve ilgili dokunun yeterli kanlanamamasına bağlı iskemik ülserasyonlar ve yaralar gelişebilir.

Burger hastalığında parmaklara, kol ve bacaklara giden kan akımı azalır. Damarların bir çeşit iltihabı pıhtı ile tıkanması sonucunda ilerleyen ve yeterince kanlanmayan yaralar ve beslenmeyen doku şiddetli ağrı yapabilir. Hastalığın ilerlemesi ile ayak parmaklarında ve topuklarda yaralar gelişebilir. Parmaklar dahil kemik ve ilgili yapısal dokuların beslenmesi bozularak gangrene dönüşebilir.

BURGER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Burger hastalığı, arterlerinizin şişmesine ve kan damarlarınızda kan pıhtılarının oluşmasına neden olarak başlar . Bu, normal kan akışını kısıtlar ve kanın dokularınızda tamamen dolaşımını engeller. Bu, doku ölümüne neden olur çünkü dokular besin ve oksijenden mahrum kalır.

Burger hastalığı genellikle etkilenen bölgelerde ağrı ile başlar ve bunu güçsüzlük izler. Belirtiler şunları içerir:

  1. Ellerinizde ve ayaklarınızda veya bacaklarınızda ve kollarınızda gelip gidebilen ağrı
  2. Ayak parmaklarınızda veya parmaklarınızda açık yaralar
  3. İltihaplı damarlar
  4. Soğuk havalarda soluk ayak parmakları veya parmaklar

BURGER HASTALIĞI TEDAVİSİ

Sigara kullanımı hastalığın başlangıç ve ilerlemesinde önemli bir yer tutmaktadır. Hastaların erken tanı ve tedavisi önemlidir. Tedavinin en önemli basamağı sigaranın ve pasif sigara içiciliğinin kesilmesi zorunluluğudur. Sigara bırakıldığında ve yeterli palyatif tedavi yapıldığında yaralar iyileşir, tekrar açılmaz ve hastaların ampütasyona gitme riski azalabilmektedir.

Tedavinin sağlanmadığı veya yetersiz kaldığı ileri aşamadaki hastalarda bacak, kol ve parmak gibi uvuzların kaybıyla sonuçlanan istenmeyen klinik tablolar gelişebilmektedir. Sigara içenlerde gözlenen damarsal burger hastalığı, dolaşım yetmezliği, şeker hastalığı, damarsal problemler, kolesterol dengesizliği ve genetik yatkınlık hastalığın gelişmesine katkı sunmaktadır.

Kan dolaşımındaki bozukluklar neticesinde uzuvlarda meydana gelen yaraların tedavi edilmesinde medikal ozon tedavisinin üstünlüğü kanıtlanmıştır. Medikal ozon ve kök hücre tedavisinin yanında diğer modern ve alternatif tıp tedavileri ile yapılan doğru uygulamlarla hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Klasik tıbbi girişimler arasında prostaglandin analogları, sempatik blokaj ve revaskülarizasyon gibi tedaviler  uygulanabilmektedir.

Bu makale 25 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp eğitimini tamamlayarak Tıp doktoru ünvanını aldı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi ihtisasını tamamladı. Ağrı Devlet Hastanesinde kalp Damar Cerrahisi Uzmanı ve hastane yöneticisi olarak hizmet verdi. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalı kurucu başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özel hastanelerde Kalp ve Damar Hastalıları ve cerrahisi ile damar hastalıkları ve cerrahisi alanında hastalarına hizmette bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, alt ekstremitelerin her türlü varisli venlerin tedavisinde kesin çözüm sağlamaktadır. Hemanjom (damar beni) tedavisinde çalışmaları mevcut olup başarılı sonuçlar almaktadır. Kalp ve Dama ...

Etiketler
Burger hastalığı nedir
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube