Botox nedir? ne işe yarar? nasıl ve ne için uygulanır?

Botox nedir? ne işe yarar? nasıl ve ne için uygulanır?

Zaman içinde adeta bir kağıdın katlana katlana iz yapması gibi cildimizde de mimik hareketlerimizi yaptıkça meydana gelen katlanmalar zaman içerisinde kırışıklık adını verdiğimiz izlere neden olur. Bu izlerin önlenmesi ve tedavisinde en etkili yöntemimiz ise botokstur. Onlarca yıldır uygulanan bu yöntemle milyonlarca kadın ve erkeğin faydalandığı botox günümüzde estetik kliniklerine başvuran hastaların %86’sına uygulanmakta…

Botoks uygulamaları, yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan, kolay ve güvenilir bir yöntemdir. Mimiklerimizi yaptığımızda meydana gelen dinamik kırışıkların kalıcı hale gelmesine engel olurken yüzümüz sabit haldeyken de görünen statik kırışıkları hafifletebilir. Botoks enjeksiyonu, özellikle alın bölgesindeki ve kaş arasındaki çizgiler, göz kenarlarında meydana gelen kaz ayağı denilen ince çizgiler ve boyunda yaşla beraber belirginleşen dikey çizgilere karşı kullanılan etkin bir yöntemdir. Mimiklere bağlı oluşan tüm çizgilerde etkili olan botoks, formülün ince iğnelerle kaslara enjekte edilmesi ile yapılan, doktorlar tarafından uygulanması gereken bir işlemdir.

Botox nedir?

Kas hareketlerini geçici bir süre (4-6 ay) engelleyen botoks (Onabotulinum toksin A) yüksek teknolojili rekombinant DNA tekniğiyle üretilen bir ilaçtır. Özellikle alın kırışıkları, göz çevresindeki çizgiler, kaşların ortasındaki çizgiler ve boyundaki dikey kasların görünümünü hafifletmekte etkilidir. Botoks uygulaması formülün ince iğnelerle direkt mimik kaslarının içine enjekte edilmesidir. İşlem takip eden 3-4 gün içinde etkisini göstermeye başlar ve 7-10 gün içinde nihai halini alarak statik çizgilerin hafiflemesini sağlarken dinamik çizgilerin yeni kırışıklıklar halini almasını engeller.

Nasıl etki eder? Botoks ne işe yarar? 
Botoks sinirlerden gelen iletinin kas hücrelerindeki reseptörleri bloke ederek kasa ulaşmasına,  kas tarafından anlaşılmasına engel olur, yani sinirin verdiği emrin kasa iletilmesini engeller. Böylece kas geçici olarak kasılma eylemini yapamaz ya da güçsüzleşir ve kasılma ile meydana gelen mimik çizgileri hafifler. Botoksun estetik tıpta kullanılma nedeni de mimik çizgileri ve kırışıklıkları üstünde oluşturduğu bu olumlu etkidir.

Hangi sorunlarda etkili oluyor?
Mimik kaslarının hareketine bağlı olarak ortaya çıkan alın bölgesi, kaş arası, göz kenarları, üst dudaklarda meydana gelen çizgilerde, boyun bölgesinde yaşla birlikte belirginleşen dikey çizgilerde, koltuk altı, avuç içi ve ayak terlemelerinde, kas spazmları ve migren ağrılarında botoks kullanılmaktadır.

Yapılan bölgede şişlik olur mu? 
Botoks, bir dolgu maddesi değildir. Bu nedenle Botoks yapılan bölgede şişlik ya da hacim artışı, şişlik olmaz. Enjeksiyon yapılan bölgedeki kasların gevşemesi ile çizgiler, kırışıklıklar hafifler, yüz daha dingin, dinlenmiş, aydınlık görünür.

Botoks işlemi nasıl uygulanıyor?

Botoks, bir kas içi enjeksiyon işlemidir. İşlemden 20 dakika önce uygulama yapılacak bölge lokal anestezi kremiyle uyuşturulur. Daha sonra uygulama yapılacak bölgeler dezenfekte edilir. Hazırlanan formül çok ince uçlu iğnelerle mimik kasları içine doktorunuzun belirlediği dozlarda enjekte edilir. Tüm işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Uygulama etkisini ne zaman gösterir?
Botoks enjeksiyonu etkisini uygulama yapıldıktan 3-4 gün sonra göstermeye başlar, nihai etkisinin ortaya çıkması ise 7-10 günü bulur. Bu sürenin kişiden kişiye ve uygulanan doza göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Botoksun yan etkisi var mı?

Botoks enjeksiyonları çok uzun yıllardan beri hem tedavi hem de kozmetik amaçlı uygulanıyor. Seneler içinde binlerce hastaya yapılan uygulama, tedavinin son derece güvenli olduğunun en iyi kanıtıdır. Yüz haricinde, daha büyük kas gruplarının tedavisi amacıyla uygulandığında hastaya daha yüksek dozlar verilmesi gerekir ki böylesi durumlarda bile bir yan etkiye rastlanmamıştır.

Etkisi ne kadar sürer? 
Kişiden kişiye ve uygulama yapılan bölgeye enjekte edilen dozun miktarına göre farklılıklar gösterse de, botoks enjeksiyonlarının etkisi ortalama 4-6 ay kadar devam eder. Botoksun etkisi geçince, işlem gören bölge eski halini alır. Aynı bölgeye düzenli olarak beş, altı seans botox yapıldığında enjeksiyonun etkilerinin daha uzun süre devam ettiği gözlenmiştir. Tedavinin olumlu etkilerini hekiminizin önerdiği ürünlerle desteklemeye özen gösterin.

Kimlere uygulanır, yaş sınırı var mı? 
Yaşı ister 18, ister 70 olsun mimiklere bağlı çizgi ve kırışıklıklardan şikâyetçi olan herkes botoks enjeksiyonlarından faydalanabilir. Botoks enjeksiyonuna çizgiler ya da kırışıklıklar iyice yerleştikten ve derinleştikten sonra başlandığında, tedavinin dolgu enjeksiyonları ile desteklenmesi gerekir. Çizgiler derinleşmeden önce yapıldığında sonuç daha başarılı olur.

Herhangi bir risk var mı?
Nadir de olsa geçici doku zedelenmesi, his kaybı görülebilir. Yine nadiren gözkapağı düşmesi görülebilir, fakat bu geçici bir durumdur. Enjeksiyon sırasında iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama ve sonrasında morarma görülebilir. Bu morluklar birkaç gün içinde geçer. Her kozmetik uygulamada olduğu gibi konusunda deneyimli, işinin ehli bir hekim seçmenin son derece önemli olduğu unutulmamalı.

Estetik dışında botoks hangi amaçlarla kullanılıyor?

Spastik felç, yüz felci, migren, şaşılık, baş ağrısı ve aşırı terleme probleminde de başarıyla uygulanan bir tedavidir.

Aşırı terlemede nereye uygulanıyor? 

Botoks, ter bezlerine uygulandığında terlemeyi önemli ölçüde azaltıyor. Koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanlarına terlemeyi hafifletmek amacıyla uygulandığında daha yüksek dozlarda kullanılması gerekiyor.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Sinan AKYÜREK

Dr. Sinan AKYÜREK, 1980 yılında Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.  Medine Acil Sağlık Hizmetleri'nde, 4 yıl boyunca Tıbbi Danışmanlık Koordinatörü, Alarm Merkezi Supervisoru, İlkyardım Eğitmeni, 6 Sigma Sarıkuşak, Operasyon Müdürü gibi bir çok pozisyonda görev almıştır.  Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri'nde Uluslararası Projeler ve İş Geliştirme Müdürü olarak görev almış olan Dr. Sinan AKYÜREK, görev yaptığı süre boyunca Acıbadem Üniversitesi'nde öğrencileri ile bilgi ve deneyimlerini paylaşmıştır. 2012 yılında Özel Dora Hospital ile başladığı medikal estetik hayatını ise Dermatec Polikliniği, Özel Çağıner Hastanesi, Academic Hospital,Aqua Medi Estetik Kliniği gibi kurumlarda sürdürmü ...

Etiketler
Kırışıklar
Dr. Sinan AKYÜREK
Dr. Sinan AKYÜREK
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube