Bel fıtıklarında ve boyun fıtıklarında ameliyatsız kuru iğne tedavisi

Bel fıtıklarında ve boyun fıtıklarında ameliyatsız kuru iğne tedavisi

KURU İĞNE TEDAVİSİ NEDİR ?

Kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli nedeni kas spazmıdır. Kuru iğneleme (İntramusküler stimülasyon (İMS) bazı kas iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrı tedavisinde kullanılan, yan etkisi olmayan, tedavi edici ve zararsız bir metoddur. Belli seanslar halinde planlanır. Tedavinin süresi, yani seans sayısı, problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin ne kadar eski olduğuna, başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir. Bazen tek bir seans yeterlidir. En sık 3-5 seans olarak planlanır. Nadir durumlarda 8-10 seansı bulabilir. Tedavide başarı oldukça yüksektir (% 92-95) ve sonuçlar yüz güldürücüdür. .Tekrarlayan veya kronikleşmiş ağrıda spazmla birlikte fibroz doku gelişimi de varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir. Ancak fibrotik kaslarda olumlu sonuç her zaman mümkün olmayabilir.çok gecikmiş vakalarda 8-10 seansa kadar uzayabilir. Genellikle haftada 1 seans olarak uygulanır.

Bu yöntem ile gergin kasların içinde oluşmuş ağrılı tetik noktalara batırılan iğne bu ağrılı noktaların çözülmesine ve kasın normal gerginliğine dönmesine sağlar. Bu yönüyle akapunktur tedavisinden farklıdır. Aslında aynı yöntem lokal anestezik ile de uygulanabilir. Lokal anestezikle yapılan iğnelemenin avantajı daha ağrısız olması buna karşın kuru iğnelemede ise ilaç verilmediğinden ilaç yan etkilerinden korunma avantajı vardır. Unutulmamalıdır ki kuru iğneleme yöntemi tek başına ağrıyı azaltıp geçirebilse de mutlaka uygun germe egzersizleri ile kombine edilmelidir. Aksi takdirde ağrılar tekrarlayabilir. Ayrıca eğer altta yatan hastalık varsa tedavi edilmelidir. Genelde fizik tedavi ile kombine edilmesi dahada yüzgüzdürücü ve kısa sürede sonuç almamızı sağlar.

Kuru iğne tedavisinin kullanım alanı oldukça geniştir. -Gerilim tip ya da migren tipi baş ağrıları -Herhangi bir nedenden kaynaklı boyun,sırt ve bel ağrıları( Disk hastalıkları, Fibromiyalji, Miyofasial ağrı sendromları,Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar, Masabaşı çalışan rahatsızlıklarında) -Omuz,diz,kalça problemlerinde-Tendinitler (el, dirsek, omuz, topuk, kasık)

- Spor yaralanmaları

-Topuk ağrıları, Çene eklemi ağrısı vb.i yaygın kullanım alanı vardır

Kuru iğneleme yapılamaması gereken durumları arasında erken gebelik, lokal enfeksiyon, kanama diatezi oluşturan hastalıklar sayılabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayhan Kara

Op. Dr. Ayhan KARA, 1969 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Tıp eğitimini 1991 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2 yıl süreyle acil serviste hizmet yaptıktan sonra Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin Sinir ve Omirilik Cerrahisi uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi esnasında Başhekimlik tarafından takdirname ile ödüllendirilmiştir. Uzmanlığı sonrasında 3 yıl Pediatrik Nöroşirurji eğitimi alan Op. Dr. Ayhan KARA, İrlandanın Glaskow kentinde dünyaca ünlü Pediatrik beyin cerrahlarıyla birlikte çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca omurga cerrahisine yönelerek Almanyada Hamburg Helios klinikte Almanya'nın en saygın spinal cerrahi uzmanı Prof. Dr. Dietmar Salgerle birlikte beraber çalışma fırsatı bulmuştur. Mesleki çalışmalarına Özel Göztepe Hastanesi'nde devam eden Op. Dr. Ayh ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Op. Dr. Ayhan Kara
Op. Dr. Ayhan Kara
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube