Başarı!

Başarı!

Sizce başarının tanımı nedir? Sizce işte başarılı kişiler hayatta da başarılı oluyorlar mı? Ya da okulda başarılı olan kişiler mesleklerinde de aynı başarıyı yakalayabiliyorlar mı? Ya da tersinden düşünelim; okulda başarısız olan bir çocuk iş hayatında da mutlaka zayıf mı oluyor? Bildiğimiz çok örnekler var; okul hayatı zayıflarla dolu ama iş hayatında çok başarılı olan kişiler. Bence işin işin püf noktası, yaptığın işi sevmek ve o işe odaklanabilmek. Ayrıca hayattaki başarı her şeyden daha önemli. Yaşam başarısı da insanın hayatını anlamlı kılacak bir şeyler yapmasıyla oluşuyor.

Araştırmalar beynin bir düşünceye 6-7 saniyeden fazla odaklanamadığını gösteriyor. Ancak düzenli bir çalışmayla beynin odaklanma süresi artabiliyor. Bir düşünceyi, isteği gerçeğe dönüştürebilmemiz için onun üzerinde en az 30 saniye durmak gerekiyor. Beynimizden her gün 40 bin – 50 bin tane düşünce geçiyor ve bu düşüncelerin %90’a yakını gereksiz veya olumsuz düşünceler. ÖSS’ye girecek bir öğrenci sınavda başına gelebilecek en kötü şeyleri düşünebiliyor, kazanamayacağına odaklanıyor, anne-babasının maddi manevi bütün emeklerini boşa çıkarmaktan ürküyor. Bir ev hanımı bütün gün kendisinin veya ailesinin başına gelebilecek kötü olaylar için evhamlanabiliyor ve akşama kendini çok yorgun ve bitkin hissediyor. İşinden mutsuz bir kişi, sürekli işinin onu ne kadar üzdüğünü, ne kadar şanssız olduğunu düşünebiliyor. İşte o zaman isteklerimize değil istemediklerimize odaklanmış oluyoruz.

Beynin sonsuz bir kapasitesinin olduğunu biliyoruz. Beynimizde 100 milyar hücre var. Bu hücreler arasında kurulan muazzam bir bilgi ağı bulunmakta. Beynimiz en gelişmiş bilgisayardan 1000 kat daha hızlı çalışmakta. Yani beynimizin çok büyük bir gücü var. Yeter ki onu doğru programlayalım, içine doğru verileri girelim ve doğru bilgileri kaydedelim. Nasıl bir arama motorunda arama bölümüne ne yazarsanız onunla ilgili bilgiler size geliyorsa beyniniz de aynen bir arama motoru gibi çalışmakta. Olumlu aramalar olumlu bilgileri sizin karşınıza getirmekte, olumsuz aramalar da olumsuzları. Beyin ekranınızda ne görmek istiyorsanız onunla ilgili araştırma yapın.

Hepimiz hayatta başarılı olmak istiyoruz ama nasıl başarılı olabileceğimizi biliyor muyuz? Başarının 3 önemli öğesi var: Odak, kapasite ve irade. Odak bizim hedeflerimizi, isteklerimizi oluşturuyor. Kapasite bizim bizim alt yapımız, o işi yapmakla ilgili beceri ve yeteneklerimizin tümü ve irade de bizim itici gücümüz yani motivasyonumuz. Eğer bu üç öğe bir araya gelmezse başarıya ulaşamayabiliyoruz. Odak ve kapasitesi olan ama iradesi olmayan kişi; yapabilirim ama gücüm yok diyor. Odak ve iradesi olan kapasitesi olmayan bir kişi; çalışıyorum çalışıyorum ama bir türlü olmuyor diyor. İstek ve kapasitesi olan ama bir odağı olmayan kişi de; yapabilirim ama ne yapacağımı bilmiyorum diyor. Yani başarı için odak, kapasite ve iradenin birleşmesi gerekli.

Kendimize, vücudumuza iyi bakmamız gerektiğini, sağlıklı beslenmenin ve düzenli spor yapmanın vücudumuz için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Peki zihnimiz için de aynı özeni göstermemiz gerektiğini de iyi biliyor muyuz? Zihni istemediğimiz, korktuğumuz, bizi kaygılandıran düşüncelerle değil; gerçekleşmesini istediğimiz düşüncelerle doldurup beslememiz gerekiyor. Bu hem zihin sağlığı için çok önemli hem de kendi hedeflerimiz ve isteklerimizin gerçekleşmesi açısıdan çok önemli.

Görülen o ki; insanların işleriyle, kendileriyle ve hayatlarıyla ilgili net hedefleri yok. Yani ne istediğimizi bilmiyoruz ama neyi istemediğimiz konusunda çok iyiyiz. Hepimiz mutluluk istiyoruz ama bizi mutsuz edecek şeyleri düşünmekten bizi nelerin mutlu ettiğini bilmiyoruz. Ya da hepimiz para istiyoruz ama hiç inanmayarak, nasıl olsa o paranın bize gelmeyeceğini düşünerek o paraları istiyoruz. Yani mühim olan; istenecek şeyi netleştirmek, onu gerçekten istemek, inanmak ve ona sahip olunca neler yapacağınızı düşünmek. Yani sınava girecek bir öğrenci sınavı kazanamazsa başın neler geleceğini değil, sınavı kazanınca neler olacak, nasıl hissedecek... gibi konular üzerinde yoğunlaşmalı. Ya da işinde terfi etmek isteyen, daha çok para kazanmak isteyen bir kişi bunun nasıl olsa olmayacağını düşünmek yerine aktif olup bununla ilgili ne gibi bir aksiyon planı oluşturacağını düşünmeli. Burada önemli nokta, bu olumlu düşünceleri düzenli olarak her gün hayatımıza sokmak.

Dünya nüfusunun sadece %1’i hedeflerini yazıp belirliyor ve bu hedef kağıdını cüzdanında taşıyor ve bu kağıdı düzenli okuyor. Bu kişilerin %90’ı çok başarılı kişiler. Benim size önerim, hayattan neler istediğinize dair net olun. İsteklerinizi üzerinde düşünerek belirleyin ve bunların gerçekleşeceğine inanın. Gerekirse bir koçtan veya danışmandan destek alın; çünkü bu, kendi hayatınızı kalitelileştirmek adına attığınız çok büyük bir adım olacak...
 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psikolog Manolya Özek Tatış 1980 İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazanmış, son senesini Amsterdam School of Business’ta exchange öğrenci olarak tamamlamıştır. Avrupa ülkelerinin çoğunu gezdiği bu deneyimin ardından özel sektörde satış pazarlama alanında çalışmış, kurumsal hayatın kendisine göre olmadığını anlayınca kendi işini kurmaya karar vermiştir. 26 yaşında Pozitif Manevra Psikolojik Danışmanlık & Koçluk Merkezi’nin kurucularından olan Tatış, önce koçluk eğitimi alıp öğrenciler, aileler ve okullarla çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla çalışırken Play Attention Dikkat eğitim programını ve 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen bir bilişsel beceri değerlendirme sistemi olan CAS (Cognitive Assesment System) testini kullanmıştır. Ardından psikoterapist olarak ilerlem ...

Etiketler
Başarısızlık
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube