Bahar depresyonu ve çözüm seçenekleri

Bahar depresyonu ve çözüm seçenekleri

İçinde bulunduğumuz yaz aylarından sonbahara doğru hızlı bir giriş yaptığımız şu günlerde, çoğu insanda mevsim değişikliğinden ötürü depresif bir hal peyda oldu. Bahar depresyonu diye adlandırılan bu yorgun ve depresif ruh halinin belirtileri arasında çabuk yorulma, şevkte kırılma, beslenme ve uykuda düzensizlikler gibi farklı belirtiler bulunmakta…

Günlük hayatta ve iş yaşamında işlevselliğin azalmasına neden olan bahar depresyonunu herkes aynı derecede hissetmeyebilir. Yapılan araştırma sonuçları, depresif yatkınlığı olan kişilerde bahar depresyonunun daha fazla görüldüğünü ortaya koymaktadır. 

Bahar Depresyonuna İlişkin Çözüm Seçenekleri

Günlük hayatınızda kullandığınız mekânların daha aydınlık ve ferah olmasına özen gösterilebilir. Bu durum gün ışığının azalmasıyla yaşanan melatonin ihtiyacını karşılamaya yarabilir. 

Dışarıda daha çok vakit geçirmeye çalışılabilir.

Günlük veya haftalık olarak belli periyotlarda düzenli egzersizler yapılabilir. 

Yemek ve uyku saatlerinin düzenli zamanlarda olmasına dikkat edilebilir.

Stresi yönetme becerilerini geliştirme üzerine çalışılabilir.

Sosyalleşme ile doyum düzeyi artırılabilir. 

Eğer bu depresif ruh hali ile başa çıkılamadığı düşüncesi hakimse ve bu durum günlük hayata dair işlevselliğin azalmasına da sebebiyet veriyorsa konuyla ilgili bir uzmandan yardım alınabilir. 

Bu makale 10 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Hatice Vildan Yıldız

Uzman Klinik Psikolog Hatice Vildan Yıldız, Yıldız Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü 2017 yılında başarıyla tamamlamıştır. Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde masterını tamamlamış olup diğer masterını da İstanbul Zaim Üniversitesi' nde PDR bölümünde sürdürmektedir.  Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve ekibinden Bilişsel Davranışçı Terapi  eğitimini ve Yrd. Doç. Dr. Nevin Dölek'ten de Kısa Süreli Çözüm Odaklı terapi eğitimini almıştır.Çocuk testleri ve MMPI  testlerine dair eğitimi tamamlamış olup uygulamalar yapmaktadır.  Ergen ve yetişkinlerle bireysel terapiler yapmaktadır. Depresyon, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk,travmaya bağlı sorunlar, fobiler, ilişki sorunları, yaşama dair sorunlar, öncelikli ilgi alanları olmakla birlikte, genel olarak tüm psikolojik bozukluklarla çalışmaktad ...

Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Kl. Psk. Hatice Vildan Yıldız
Uzm. Kl. Psk. Hatice Vildan Yıldız
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube