Ayak bileği artroskopisi

Ayak bileği artroskopisi

Ayak bileği artroskopisi ayak bileği ekleminin içine artroskop denilen uzun teleskopik kameralarla bakmak ve inceleme yapmak anlamına gelir.

Artroskopi hem tanı koymak hem de tedavi amaçlı yapılan bir işlemdir.Verilen ilaç tedavisi ve fiziktedavi programlarına rağmen 3 aydan daha uzun süreli ağrılı durumlarda tanıyı desteklemek amacıyla MR tetkiki ile değerlendirme sonucunda artroskopi işlemine karar verilebilir. Bazı eklem içi hastalılar görüntüleme yöntemleriyle ortaya kanamayabilir.Bu gibi durumlarda hem tanı hem de tedavi için artorskopi düşünülebilir.

Özellikle ayak burkulması sonucu  3 aydan daha uzun süren ağrılı durumun diğer tedavi yöntemleri ile devam etmesi halinde eklem içinde yumuşak dokuya ait hastalıklar artroskopi ile tedavi edilebilir

Artroskopi işlemi genel anestezi altında, ameliyathanede steril koşullar altında uygulanır. Artroskopi işlemi açılan 1 cm uzunluğundaki deliklerden girilerek kamera ve cerrahi aletler yardımıyla yapılır.

Ayak bileği artroskopisinin avantajlarını şöyle özetlemek mümkündür:

Açılan küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrasında iyileşme süresi açık yöntemlere göre daha kısadır.

 Eklem kesilip açılmadığından enfeksiyon gelişme riski daha düşüktür.

Küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrası hissettiği ağrı daha az olur.

Özellikle sporcularda spora dönüşü hızlandıran bir yöntemdir.

Ayak bileği Artroskopisi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir ?

Ayak bileği artroskopisi ayak bileğinden serbest kıkırdak parçalarının çıkarılması, sinovyanın temizlenmesi ayak bileğinin yumuşak doku hastalıklarında ayak bileğinin kıkırdak hastalıklarında  uygulanabilen bir işlemdir.

Ayak bileği artroskopisi sonrasında yapılan işlemin durumuna göre ağırlık verme süresi değişir,sadece yumuşak dokuya yönelik işlem yapılmışsa ertesi gün, kıkırdak lezyonlarına yönelik işlem yapılmış ise daha uzun süreler sonra ağırlık vermeye izin verilir.

Ayak bileği artroskopisi uygun hastalarda iyi bir tedavi yöntemidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Çetin Köstekci

Lisans öncesi eğitimini 1990 yılında Mersin Tevfik Sırrı Gür Lisesi'nde tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında ise SSK Ankara Eğitim Hastanesi'nde uzmanlık eğitimini almış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.2002 yılından beri kamu ve özel sektörde ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak çalışmış olan Çetin Köstekci yaklaşık 2.5 yıldır özel rich hospitalda hizmet vermeye devam etmektedir

Etiketler
Ayak bileği
Op. Dr. Çetin Köstekci
Op. Dr. Çetin Köstekci
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube