Apandisit!!!

Apandisit!!!

Apandisit Nedir?

Apandiks dediğimiz dokunun iltihaplanmasına apandisit ya da akut apandisit adı verilir. Tanı aşamasında bir çok hastalık ile karıştırılabilen apandisit  vaktinde müdahale edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Apandisit Nedenleri

Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte olası bir sebep fekal materyal apendiksin tıkanıklığının sebep bilinmektedir. Ayrıca bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler apandiks duvarı dokularında enfeksiyona neden olabilir. Bunlardan başka crohn hastalığının da sebep olabileceği apandisit, kalıtsal bir hastalık olmamakla birlikte ortaya çıkması kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Apandisit Belirtileri

Apandisit genellikle göbek ya da  göbek yakınında belli belirsiz bir ağrı ile başlar. Ağrı yavaş yavaş  yaklaşık 24 saat içinde karnın sağ alt tarafına doğru kayar. Genellikle karın ağrısı ile karıştırılan apandisit  bazen; bulantı, kusma, halsizlik ve ateş gibi belirtiler gösterebilir.

Apandisit belirtileri 4-48 saat içinde ortaya çıkar. Bu süre zarfında iştahsızlık, kusma, karın ağrısı belirtileri ile kendisini gösterir. Ayrıca kabızlık ya da ishal gibi belirtileri de söz konusudur.

Apandisit Tanısı

Apandisit hastalığının kesin teşhisi için bir takım testlere ihtiyaç duyulur.

Ultrason:  Organları görüntülemek için ses dalgalarını kullanan ağrısız bir işlem olan ultrason ile apandisit görüntülenebilir fakat bazı durumlarda yumurtalıklar ve fallop tüpleri apandisiti taklit edebilirler.

Baryum Testi: Baryum-sülfat içeren kontrast madde kalınbarsaktan içeri doldurulur. Apandisite neden olan iltihap kalınbarsağa da etki eder. Baryum kalınbarsağın daha net görüntülenmesini sağlayarak bize hastalığı teşhis etme olanağı sunar.

CT Scan: Hamile olan hastalar hariç bu işlem apandisit hastalığının teşhisinde son derece yararlıdır.

Laparoskopi: Laparoskopi, göbek altına 1 santimetrelik  küçük bir kesi açılarak  özel cerrahi aletler ile karın içine yerleştirilen optik cihaz yardımıyla apandisit, yumurtalık, rahim ya da tüplerle ilgili herhangi bir hastalık ya da problem olup olmadığını gözlememe olanağı verir. Laparoskop, ışık ve kamera ile donatılmış ince fiber-optik bir tüptür. Laporoskopi,  doktorunuzun karın organlarınızı inceleyerek hastanede uzun süre kalmanızı gerektiren bir kesi yapmadan, ortaya çıkan hastalık ve ya problemi çözmesini sağlar. Bıçaksız, kansız ameliyat olarak  da bilinir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Etiketler
Akut apandisit
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube