Alışveriş bağımlılığı

Alışveriş bağımlılığı

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI
 
Ah şu indirim günleri, mağazalarda, vitrinlerde, cezbedici rakamlar, %50 indirim, yetmedi %50+%20, %50+%40  bir alana bir bedava, üç al iki öde, göze ne kadar hoş görünüyor değil mi? “Ooo ne kadar ucuzlamış” Bu fiyata bunu  bir daha asla bulamam, hazır ucuz bulmuşken alayım, başka renklerini de alayım, şu an lazım değil, ihtiyacım yok ama belki lazım olur, vb,vb gibi gerekçelerle kendimizi inandırarak o şeyleri alırız. İndirimlerin dayanılmaz cazibesi bizi mantıklı düşünmekten alıkoyar, hatta üstümüze olmayan, bedenimize yakışmayan şeyleri bile almak için saatlerce kasa kuyruğunda bekleriz. Aldıklarımızın yüzde kaçını kullanıyoruz, aldıklarımızın yüzde kaçı bizim için gerçekten gerekli? Alışveriş yapınca yaşadığımız geçici bir rahatlama mı yoksa tarifi mümkün olmayan bir mutluluk kaynağı mı?

Alışveriş yapmak kimileri için bir hobi, kimileri için sosyal statü göstergesiyken, kimileri için de bir ruhsal bozukluktur. Son zamanlarda çok ve gereksiz alışveriş yapma davranışına “alışveriş bağımlılığı” denmesini  sıkça duyar olduk. Öncelikle her  alışveriş yapma davranışının alışveriş bağımlılığı olmadığını  bilmeliyiz. Örneğin geliri fazla olan bireyler, toplumun tüketime verdiği değerlerin etkisiyle fazla alışveriş yapabilirler. Çok alışveriş yapma davranışı alışveriş bağımlılığı dışında birçok ruhsal rahatsızlığa eşlik eden bir belirti olarak da görülebilir..
Bipolar duygulanım bozukluğu olanlar manik dönemlerinde her şeyin aşırısını yaptıkları için alışverişin de ölçüsünü kaçırabilirler, risk değerlendirmeleri bozulduğu için, kredi kartlarının limitlerine bakmaksızın birçok gereksiz materyali satın alıp, sağa sola dağıtabilirler.

Depresyonda olan birey, alışveriş yaparak, üzüntü, keder,çaresizlik, yalnızlık, sıkıntı gibi duygularla baş etmeye çalışır. Alışveriş bu hastalar için bir antidepresan bir anksiyolitik olarak işlev görür.
İçsel boşluk hissi ve ilişkilerin doyurucu olmadığı dönemlerde birey alışveriş yaparak, duygusal doyum elde etmeye çalışır. Çünkü alışveriş ödül sistemini aktive ederek bireyi mutlu hissettirir.
Obsesif Kompulsif bozukluğu olanlar, bazı objeleri satın almayı veya alışveriş yapmayı saplantı haline getirebilirler.

Peki kimler alışveriş bağımlısıdır;
1.Kendinizi iyi hissetmediğiniz ve sorunlarınızla başa çıkmakta zorlandığınız zamanlarda para harcamak için güçlü bir istek duyuyorsanız,
2.Harcadığınız para miktarı son bir iki yılda önemli derecede  artmışsa,
3.Harcamalarınız ailenizde ve yakın çevrenizde  hayal kırıklığı yaratıyorsa, kontrolsüz olduğunuz söyleniyorsa,
4.Harcamalarınız ailenizde ve yakın çevrenizde bir sorun olarak değerlendiriliyorsa,
5.Planladığınızdan daha fazla satın alıyorsanız,
6.Harcamaya başladıktan sonra  kendinizi durdurmakta zorlanıyorsanız,

Yukarıdakilerin bir veya birkaçı mevcutsa alışveriş bağımlısı olabilirsiniz.
Alışveriş bağımlılığı tedavi edilebilir bir bozukluktur. Böyle bir durumda bir psikiyatri uzmanına başvurmak faydalı olacaktır. Tedavi ilaç tedavisi, psikoterapi veya ikisinin birlikte uygulanması şeklinde olabilir.
Keyifle alışveriş yapacağınız ve aldıklarınızın  tadını çıkararak kullanacağınız güzel günler dileriz.

Psikiyatrist Dr. Necati Çobanoğlu & Psikiyatrist Dr. Z.Sacide Üstünsoy Çobanoğlu
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu

Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, Erzincan’da 1970 yılında dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve lise öğrenim hayatını Erzincan'da tamamlamıştır ve ardından 1996 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde 1998 yılında  başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2002 yılında tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi sırasında  hipnoz eğitimi de almış ve tezini de Hipnotik İndüksiyon Profilinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması üzerine yapmıştır. Ayrıca Posttravmatik stres bozukluğu ve dissosiyatif bozukluklarla ilgili çalışmalar da yapmıştır. Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, 2002-2005 yılları arasında Girne Asker Hastanesi, görev yapmıştır.  2005-2012 yılları arasında İzmir Asker Hastanesi’nde Psikiyatri uzmanı olarak göre ...

Etiketler
Alışveriş yapma hastalığı
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube