Alın çizgilerinden nasıl kurtulabilirim?

Alın kırışıklıkları cildin zamanla kollajen kaybına bağlı olarak, kasların aktivitesi ile belirgin hale gelmektedir. Kollajen ve elastin kaybına bağlı olarak cildimiz daha incelir ve hasara daha açık hale gelir.

Alın çizgilerinden nasıl kurtulabilirim?

Alın kırışıklıkları cildin zamanla kollajen kaybına bağlı olarak, kasların aktivitesi ile belirgin hale gelmektedir. Kollajen ve elastin kaybına bağlı olarak cildimiz daha incelir ve hasara daha açık hale gelir.

Alın kırışıklıkları cildin zamanla kollajen kaybına bağlı olarak, kasların aktivitesi ile belirgin hale gelmektedir. Kollajen ve elastin kaybına bağlı olarak cildimiz daha incelir ve hasara daha açık hale gelir. Kırışıklıkların oluşması herkeste farklıdır. Farklı yaşlarda ortaya çıkabilir. Yıllardır ince çizgilerle mücadele etmenin ve önlemenin yolları araştırılıyor. Parıldayan, sağlıklı, pürüzsüz bir cilt elde etmemize yardımcı olabilecek çok sayıda enjekte edilebilir ürünler, kremler, serumlar ve cilt sıkılaştırma cihazı var.

Ancak bu geniş tedavi seçenekleri arasında hangisinin en iyi olduğunu nasıl bilebiliriz?

Alın boyunca yatay kırışıklıkların sebebi başlıca kaşları yukarı kaldıran frontal kasın aktivitesidir. En önemli ikinci etken, güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyonu cildinizde hasara yol açar. Kollajen kaybı hızlanır ve kırışıklıkları artırır.

Kırışıklıklarla mücadelede neler yapılabilir? Evde alın kırışıklıklarını tedavi edebilir miyiz?

Belirli cilt hasarlarını düzeltmeye ve önlemede evde yapılabilecek bazı etkili uygulamalar var.

1. Yüzünüze ve cilt tipinize uygun güneş koruyucu kremler kullanmak hasarı azaltacaktır.

2. Cilt bakım ürünleri kullanılabilir. Bunların arasında retinol içeren ürünlerin kırışıklığın önlenmesinde etkili olabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Kollajen sentezini artırmaya yönelik serumlar, peptid içerikli kremler bu amaçla kullanılabilmektedir. Hyaluronik içeren serumlar cildin nemli kalmasına yardımcı olabilir.

3. Sigarayı bırakın.

4. Bol su tüketin.

5. Hindistan cevizi yağının faydalı olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Hindistan cevizi yağı içeren ürünler kullanılabilir.

6. Melisa yaprağı çayını deneyebilirsiniz, Melisanın kollajen üretimini desteklediğine, cildi daha esnek hale getirdiği ve doku hasarını düzelttiğine yönelik araştırmalar mevcut.

7. Uyku pozisyonunuzu düzeltin. Bazı kırışıklıklar baskıya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Güzellik yastığı gibi yastıklar kullanılabilir. Sırt üstü yatmak, baskı kırışıklıklarını önleyebilir.

8. Yüzünüzü düzenli yıkamak ve uygun makyaj temizleyiciler kullanmak cildin yenilenmesine yardımcı olur.

9. Antioksidan alımınızı artırmak da cilt sağlığınız için faydalı olabilir. Oksidatif stresin hücrelerinize zarar verir ve yaşlanma belirtilerini artırır. Antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir güneş kremi veya kırışıklık kremi kullanabilirsiniz. Yaban mersini, barbunya fasulyesi, üzüm, lahana ve ıspanak açısından zengin bir diyet, erken yaşlanma belirtilerini azaltabilir. Multi vitamin içeren gıda takviyeleri de antioksidan desteği sağlayabilmektedir. Bu uygulamalar ve takviyeler ile belirli düzeyde etkinlik sağlanabilir ancak bazılarında bu uygulamalar yeterli gelmez.

Kas aktivitesi fazla olanlar, kas yapısı güçlü olanlar, cildi fazla esnek olanlar, konuşurken fazla mimik yapanlarda medikal yöntemlere ihtiyaç duyulur.

Alın kırışıklarında ne tür medikal tedaviler kullanılıyor?

Dinamik kırışıklıkların azaltılmasında ve önlenmesinde sıklıkla Botoks kullanılmaktadır.

Botoks dışında, kimyasal peeling, lazer tedavileri, mezoterapi uygulamaları, gençlik aşısı uygulamaları yapılabilmektedir.

Alın kırışıklıklarını önlemek için kaç yaşında tedaviye başlamalıyım?

Kırışıkları fark ettiğiniz yaşta başlamanız, kırışıklığın derinleşmesini engelleyecektir. O yüzden erken dönemde kas aktivitesini azaltmak kırışıkla mücadelede önemlidir. Bazıları için 20 li yaşlarda, bazıları için daha ileri yaşlarda olabilir. Proaktif olarak yapılan botoks enjeksiyonları ileri yaşlarda sizi derin çizgilerle karşılamaktan koruyabilir. Botoks uygulamasından sonra alın bölgenizdeki kasların aktivitesi ya azaltılır ya da tamamen bloke edilebilir. Botoks yaptırılınca şaşırmış ya da tuhaf bir görünüm olacağı kanaatine sahip olacağı düşünülebiliyor. Artık yeni uygulama teknikleri ve kişiye özel dozajlarla, doğal görünümünüzü bozmadan kırışıklıkları önleyebiliyorsunuz. Botoksun etki süresi ortalama 4 ay civarındadır. Kişinin durumuna göre yılda 2-4 defa tekrarlanabilmektedir. Detaylar için Botoksla ilgili diğer makalelere göz atabilirsiniz.

Bu makale 25 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Bekir Hucuptan

Dr. Bekir Hucuptan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Bir çok kurs ve bilimsel toplantılara katılmış, Dermokozmetik uygulamalarla estetik tedavilerin yanı sıra, ağrı tedavileri, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları tedavileri uygulamaktadır.

Dr. Bekir Hucuptan, mesleki çalışmalarına şu an İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
instagram
youtube
Dr. Bekir Hucuptan
Dr. Bekir Hucuptan
İzmir - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube